Wiki loves Heritage: doet u ook mee?

Belleman tijdens de Internationale Folklorestoet van Beveren 2019

Wikipedia staat al jaren in de top tien van meest bezochte websites wereldwijd. Een plekje die onze websites nooit zullen veroveren. Maar dat hoeft ook eigenlijk niet, gezien de makkelijke manier waarop we zelf onze content kunnen toevoegen aan deze website. 

Dat is precies ook het idee achter Wiki loves Heritage, de jaarlijkse fotowedstrijd van 1 juli tot en met 31 oktober. Tijdens deze periode kunt u uw eigenhandig genomen foto's van roerend en immaterieel, oud of nagelnieuw, onder een vrije licentie toevoegen aan Wikimedia Commons. Dat is de opslagplaats voor mediabestanden voor de verschillende projecten van de Wikimedia Foundation, de organisatie achter o.a. Wikipedia. 

Door te werken met vrije licenties kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten. Zo bereikt u zo een breed en nieuw publiek en verhogen we samen de bekendheid van het erfgoed in Vlaanderen, Brussel en de rest van België. Bovendien kunt u, wanneer u uw foto's oplaadt, ze meteen linken aan bestaande Wikipedia-artikelen. En dat is warm aanbevolen, want het verhoogt de zichtbaarheid van uw beeldmateriaal enorm.

Kortom, deze zomer vormt het uitgelezen moment om beeldmateriaal van uw collecties zichtbaar te maken via Wikipedia. Of om het roerend én immaterieel erfgoed uit uw buurt of van gemeenschappen waarmee u werkt net dat tikkeltje meer visibiliteit te geven.

Deelnemen is heel eenvoudig. Bovendien maakt u, het is nu eenmaal een wedstrijd, kans op een mooie geldprijs.

Alle info, inclusief het wedstrijdreglement, vindt u hier.

Sinds 2018 organiseert Wikimedia Belgium, met medewerking van meemoo, FARO, Herita vzw, de provincie Oost-Vlaanderen, enkele lokale musea en vrijwilligers van Wikipedia, de campagne Wiki loves Heritage. Welk beeldmateriaal de voorgaande wedstrijden opleverden, ziet u hier.

Foto: Belleman tijdens de Internationale Folklorestoet van Beveren 2019. Puitenslagersfeestcomité vzw via Wikimedia CommonsCC BY 4.0

Elien Doesselaere