No­mi­neer een in­spi­re­rend voor­beeld rond bor­gen van im­ma­te­ri­eel erf­goed

Kinderactiviteit tijdens de editie van Dia de los Muertos van 2018 in het MAS © Karolina Maruszak

Wat hebben Club Zaghareed, Handmade in Brugge, het Hessels Ouër, Dendermondse B-Rossen en Wildemanloop, Erfgoedfestival Alles es Just, Dia de los Muertos in het MAS, Stage vakwerk van het MOT en Das de Puppe van Draadpoppentheater met elkaar gemeen? Deze acht praktijken prijken sinds vorig jaar op het Register van inspirerende voorbeelden van het borgen van immaterieel erfgoed.

Het Register van inspirerende voorbeelden

Het Register maakt sinds 2019 deel uit van de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel cultureel erfgoed. Het doel? Inspirerende borgingspraktijken bundelen om iedereen die met immaterieel erfgoed aan de slag wil gaan, te inspireren en te stimuleren. Immaterieel erfgoed geldt als een bij uitstek levende erfgoedvorm. Daarom heeft het nood aan bewuste acties die ervoor zorgen dat praktijken doorgegeven worden aan volgende generaties. Het ondernemen van die acties noemen we ‘borgen’. En een snuifje inspiratie, dat kan iedereen af en toe wel eens gebruiken.

Nomineren maar!

 Sfeerbeeld van een Club Zaghareed © FKPH4

Elk jaar wordt het Register aangevuld met nieuwe acties, projecten en programma’s. Wilt u graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Hebt u weet van een begeesterend of vernieuwend programma rond borgen? Stuur dan hier uw nominatie in. Nomineren kan tot en met 1 oktober 2020. 

Een expertencommissie beoordeelt uw nominatie en bezorgt een advies aan de Vlaamse minister van Cultuur. Die beslist dan welke inspirerende voorbeelden op het register komen. Vanaf januari 2021 vindt u de geselecteerde praktijken op www.immaterieelerfgoed.be.

De basiscursus immaterieel erfgoed, misschien wel iets voor u?

U wilt aan de slag met immaterieel erfgoed maar u weet niet zo goed waar te beginnen? U wilt meer inzicht in de materie? U wilt het beleid, de praktijk en de kernspelers in Vlaanderen (beter) leren kennen? Dan is de gloednieuwe cursus immaterieel erfgoed, in samenwerking met Werkplaats immaterieel erfgoed, iets voor u! Schrijf u hier in. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.

Bron: Departement Cultuur, Jeugd en Media
Foto's: Kinderactiviteit tijdens de editie van Dia de los Muertos van 2018 in het MAS © Karolina Maruszak / Sfeerbeeld van een Club Zaghareed © FKPH

Elien Doesselaere