Nieuwe brochure biedt inspiratie om samen te lezen met NT2-cursisten

collage uit de inspiratiebrochure 'samenlezen van erfgoedverhalen' © FARO

'Samenlezen' is de korte maar veelzeggende naam voor een methodiek die u perfect kan inzetten bij mensen die Nederlands leren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leest u in de inspiratiebrochure Samenlezen van erfgoedverhalen met NT2-cursisten. Maar eerst even wat uitleg over het project dat aan de brochure voorafging.

Het project in een notendop

Erfgoedverhalen samenlezen met personen die Nederlands leren. Dat was, kort samengevat, de opzet van het project Samenlezen van erfgoedverhalen. Het project bestond uit twee workshopsreeksen, allebei begeleid door Ilona Plichart.

  • Erfgoedverhalen herschrijven: in de eerste fase van het project gingen erfgoedwerkers aan de slag met verhalen uit hun collectie en herschreven ze die op maat van mensen met taalniveau 1.1 en 1.2 (beginnend Nederlands). Als overkoepelend thema kozen we voor 'Thuis', het thema van Erfgoeddag 2024. De bundel Verhalen om samen te lezen is hiervan het resultaat.
  • Erfgoedverhalen samenlezen met NT2-cursisten: in de tweede workshopreeks leerden de deelnemers de kneepjes van de methodiek 'samenlezen'. Dat is een methode waarbij de sessiebegeleider een tekst voorleest. De deelnemers lezen de tekst mee (in stilte), of luisteren. Na enkele zinnen pauzeert de begeleider, en gaat in gesprek met de deelnemers over wat ze zojuist gelezen hebben. Vragen variëren van: 'Over wie gaat het?' en 'Wat doet die persoon?' tot vragen die peilen naar de persoonlijke leefwereld van de deelnemers.

Deelnemers aan de workshop brachten de methodiek in de praktijk tijdens de Erfgoedweken. Dertien sessiebegeleiders, waaronder verschillende erfgoedwerkers, gingen samenlezen in Ligo-scholen en OKAN-klassen over heel Vlaanderen en Brussel. We lazen samen met meer dan 500 NT2-curisten. Ze kregen allemaal ook de brochure mee naar huis, zodat ze ook thuis, al dan niet samen met huisgenoten, verder kunnen lezen.

Een inspiratiebrochure

Cover inspiratiebrochure samenlezen

Onze ervaringen uit de workshopreeks en de praktijklessen goten we nu in een overzichtelijke inspiratiebrochure. Samenlezen van erfgoedverhalen is er voor begeleiders van samenleesgroepen met mensen die Nederlands leren. U leest de brochure best als een verslag van onze ervaringen. We namen ook tips & tricks op waarvan we denken dat u er iets aan heeft in uw trajecten met NT2-cursisten. Of, in de woorden van een erfgoedwerker:

"Door het samenlezen in verschillende Ligo-klassen hebben we een nieuw netwerk kunnen uitbouwen. We hebben een goed inzicht gekregen in de leefwereld van NT2-cursisten. Dit zijn dankbare contacten die we in onze verdere werking warm willen houden en inzetten."

The proof of the pudding is in the eating, zoals de Britten het zo mooi zeggen. Uitproberen dus, en zelf aan de slag gaan. Dat is de boodschap!

Naar de inspiratiebrochure

Wilt u graag aan de slag met NT2-cursisten en wisselt u graag van gedachten? Werkt u al langer samen met Ligo-scholen en OKAN-klassen? Ook dat horen we graag! Contacteer Elien Doesselaere via elien.doesselaere@faro.be.


Het project liep van 1 augustus 2023 tot 31 juli 2024. Partners waren Ligo Antwerpen en Ligo Gent - Meetjesland - Leieland, Museum Plantin-Moretus, Red Star Line Museum en Avansa Regio Gent.

Foto: collage uit de inspiratiebrochure 'samenlezen van erfgoedverhalen' © FARO

Elien Doesselaere