Meer dan 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

Meester en leerlingen aan de slag met boekrestauratie

Vakmanschap: een vlag die een brede lading dekt

Vanaf volgend jaar zullen 23 gepassioneerde meesters, samen met 35 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap. Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten zoals zilversmeden, mandenvlechten en houtdraaien. Hierbij wordt vaak ook de link gelegd naar vandaag, want oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie.

In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang. Daarom worden er beurzen toegekend aan meester-leerlingtrajecten die focussen op het herstofferen van antieke meubelen en het − letterlijk − draaiend houden van ons molenerfgoed.

Bij deze beursronde gaat er veel aandacht naar natuur en ecologie. Er gaan beurzen naar meesters en leerlingen die zich inzetten voor de leifruitteelt, het kweken van historische boomsoorten, de azaleateelt, het imkeren en het ossen drijven. Ook muziek en podiumkunsten worden niet vergeten, met beurzen voor onder andere het maken van cymbalen, de pianobouw, het vervaardigen van orgelboeken en de goochelkunst.

Meester-leerlingbeurzen?

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is waardevol maar ook kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Dankzij deze beurzen krijgen vaklui de kans geven om gedurende een langere periode − een paar maanden tot twee jaar − intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer komen. Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.

Het volledige overzicht van de toegekende beurzen vindt u hier.

Bron: 'Vlaams minister van Cultuur trekt ruim 500.000 euro uit voor het doorgeven van vakmanschap', Departement CJM
Foto: het doorgeven van het vakmanschap van boekrestauratie in een meester-leerlingtraject, Departement CJM

Elien Doesselaere