Aperitiefgesprek: wat is de toekomst van volkskundige musea?

Zaalzicht in het Volkskundemuseum in Brugge. Kotomi_ via Flickr.com, CC BY-NC 2.0

Op zondag 25 juni bent u in het Volkskundemuseum in Brugge welkom voor een aperitiefgesprek over de toekomst van dit museum, en bij uitbreiding alle musea. FARO-collega Katrijn D'hamers modereert het gesprek. 

De founding fathers van het Volkskundemuseum verzamelden en documenteerden het dagelijks leven van ‘gewone’ mensen vanuit een zoektocht naar de ziel en identiteit van het (West-)Vlaamse volk. Hun denkkaders, interesses en verzamelcriteria leven vandaag nog steeds door in de collectie en de opstelling van het Volkskundemuseum. Op de vijftigste verjaardag van het museum maakt Musea Brugge een stand van zaken op:

  • Hoe gaan we om met deze erfenis? Bouwen we voort op de bestaande verzamellijnen of veranderen we radicaal van richting?
  • Hoe verzamel en documenteer je het dagelijks leven van vandaag, in een snel veranderende wereld? Wat met de digitale aspecten ervan, denk aan populaire apps zoals TikTok en YouTube?
  • Heeft nostalgie nog een plaats?
  • Is de lokale context nog relevant in een tijd van globalisering?
  • Hoe maak je een keuze en wie selecteert en bepaalt wat de moeite waard is om te bewaren voor toekomstige generaties?

Kortom, vragen die musea tout court aanbelangen.

Sprekers

Geert Souvereyns (conservator erfgoed van het dagelijks leven, Musea Brugge), Sam De Schutter (conservator Huis van Alijn), Jorijn Neyrinck (coördinator Werkplaats Immaterieel Erfgoed)  en Warda El-Kaddouri (schrijfster en onderzoeker literatuurwetenschappen UGent) gaan hierover met elkaar in gesprek. Onze collega Katrijn D’hamers, adviseur diversiteit en participatie, modereert het debat.

Interesse?

Alle info en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u op de website van Musea Brugge.

Foto: een zaalzicht in het Volkskundemuseum in Brugge. Kotomi_ via Flickr.com, CC BY-NC 2.0

Elien Doesselaere