Gent Gemapt geeft geschiedenis een plaats

Gent gemapt

De digitale stadskaart Gent Gemapt stapelt twintig historische kaarten en verbindt die met 4.000 plaatsen en 10.000 erfgoedstukken. Collecties en geschiedenis die doorheen de tijd verspreid zijn geraakt, komen virtueel opnieuw samen. Herenigd bieden ze een veelzijdig zicht op de stad en haar verleden. Ga zelf op verkenning via gentgemapt.be en ontdek Gent laag per laag, van de middeleeuwen tot vandaag.

Waarom Gent Gemapt?

Informatie over de geschiedenis van de stad en haar erfgoed ligt verspreid in bibliotheken, musea, archieven, diensten, verenigingen en huiskamers. Gent Gemapt brengt alle digitale sprokkels samen in een interactieve kaart. Zo komen we tot een dieper, beter, gelaagder en ander (in)zicht in de stad en haar verleden. De kaart van Gent Gemapt stimuleert nieuw buurtonderzoek en roept vragen op zoals:

  • Waarom ziet mijn straat eruit zoals die is?
  • Wat stond er vroeger op deze plaats?
  • Waar liggen de scholen in de stad?
  • Hoe kan ik meer te weten komen over de geschiedenis van mijn buurt?

Gent Verrijkt en open source

Gent Verrijkt is de digitale toolbox van Gent Gemapt. Musea en archieven roepen hier de hulp in van vrijwilligers om hun collecties te helpen transcriberen, dateren, beschrijven en identificeren. Met het project innoveren de erfgoedpartners in digitale technologie. Gent Gemapt maakt gebruik van open source technologie Omeka S, Madoc, IIIF (International Image Interoperability Framework), Linked Open Data, en een nieuw Gents plaatsregister.

Het cultureel-erfgoedproject Gent Gemapt is een samenwerking van Universiteitsbibliotheek Gent, STAM - Stadsmuseum Gent, Huis van Alijn, Industriemuseum, Archief Gent, Amsab- Instituut voor Sociale Geschiedenis, Liberas en Erfgoedcel Gent. Het werd ontwikkeld door het Ghent Centre for Digital Humanities van Universiteit Gent. Gent Gemapt wordt gefinancierd met een projectsubsidie voor cultureel-erfgoedwerking door Vlaanderen en via een investering van CLARIAH-Vlaanderen – Open Humanities Service Infrastructure.

Bram Wiercx