Gemapt. Een stedelijk presentatieplatform voor collecties, erfgoed en verhalen

Gemapt is een geotemporeel platform voor het delen, presenteren en gebruiken van digitale erfgoedcollecties in functie van een participatieve erfgoedwerking. Dankzij de digitaliseringsinspannningen van de afgelopen jaren is een kritische massa aan digitale erfgoedcollecties voorhanden. Dit project exploreert wat instellingen én gebruikers hier vervolgens mee kunnen doen en wat de uitdagingen zijn.
Gent Gemapt plaatst archief- en erfgoedcollecties op digitale stadskaarten om ze opnieuw te verbinden met elkaar, met de stad en met de Gentenaar. Uitgangspunt is dat alle soorten data en erfgoed te lokaliseren zijn en dat georeferentie en annotatie voor de gebruiker een aantrekkelijke ontsluitingsvorm zijn.
- In fase 1 levert dit een proof of concept van een geotemporeel presentatieplatform, geënt op de buurt rond De Krook.
- In fase 2 wordt Gent Gemapt uitgerold over heel het grondgebied en verbonden met participatieve activiteiten van de partners via het verijkingsplatform MADOC.
- In fase 3 wordt het platform gelanceerd en kunnen gebruikers mee helpen om het Gentse erfgoed 'op de kaart' te zetten.
- Een geotemporeel platform voor het in kaart brengen van erfgoed en geschiedenis, gebaseerd op Omeka S. (Demo, publieke lancering in maart 2023)
- Een geografische index voor Gent, een urban gazetteer, gepubliceerd als LOD die erfgoedinstellingen toestaat hun collecties ruimtelijk te beschrijven en verbinden
- Een platform MADOC-Gent voor digitale erfgoedparticipatie waar verrijkings-, transcriptie-, en annotatieprojecten in een open of gesloten omgeving kunnen worden opgezet.
- Universiteitsbibliotheek Gent - Boekentoren (indiener)
- Ghent Center for Digital Humanities
- Archief Gent
- STAM Gent / Erfgoedcel Gent
- Huis van Alijn
- Industriemuseum
- Liberas
- Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis
Praktische info
Sint-Pietersnieuwstraat 35
9000 Gent
- Projectsubsidie voor cultureel-erfgoedwerking op landelijk en internationaal niveau.
- Eigen inbreng van de partners.
Andere projecten
In 2016 organiseerde KADOC samen met de Hongaarse onderzoekster Vera Hajtó de tentoonstelling en de ...