Wereld Autisme Dag op 2 april

badeendjes

De Verenigde Naties besliste in 2007 om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Jaarlijks vinden in de periode rond 2 april wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving sensibiliseren over autisme, zodat mensen met autisme en hun directe omgeving op meer begrip kunnen rekenen.

Ook de cultureel-erfgoedsector kan een actieve rol opnemen. Klinkt goed, maar hoe doet u dat nu concreet? En hoe valt dat te rijmen met de complexiteit en de veelzijdigheid van de (vaak)(kunst)historische inhoud van de collecties en de werking van erfgoedinstellingen en -organisaties? FARO-medewerker Bart De Nil en toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert brachten hun inzichten en ervaringen bijeen in het boek Autismevriendelijk museum. Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme. Dit boek werd eind 2017 tijdens een feestelijke avond voorgesteld, in dezelfde week dat de Vlaamse regering het Actieplan Autisme van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen lanceerde.

Een autismevriendelijke omgeving creëren ligt in het bereik van alle erfgoedinstellingen. Maar om u alvast een heel eind op weg te helpen organiseren we op 7 mei in het Huis van Alijn de cursus Hoe creëer je een autismevriendelijk museum. U kan nog inschrijven!

Bart De Nil