Onze man in Glasgow, dag 1

Klok station Glasgow, Foto: FARO

Terwijl in ons land electorale hoogspanning heerst, spoor ik naar Glasgow om er een week mee te lopen met het outreachteam van Open Museum. Mijn eerste werk bij aankomst in Glasgow Central Station: een foto nemen van de grote klok die centraal in de stationshal hangt. Die klok fungeert deze week terecht als referentiepunt, want van daaruit brengen diverse medewerkers van Open Museum me naar een resem afspraken.

Jobshadowing?

Na The National Archives in 2014, het National Waterfront Museum in Swansea in 2015 en Tyne and Wear Archives & Museums in 2017 is dit mijn vierde intensieve stage bij een buitenlandse erfgoedinstelling. De stage, in het vakjargon 'jobshadowing', werd mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van het Europese Erasmus+ programma.

De formule van jobshadowing biedt, veel meer dan een klassiek studiebezoek, de mogelijkheid om door een langer verblijf in een team dingen op te pikken. Na enkele dagen verandert immers de dynamiek tussen de mensen en krijg je ook verhalen te horen over dingen die niet zijn gelukt en drempels waartegen het team is aangelopen.

Nog een pluspunt: via jobshadowing kunnen persoonlijke banden worden opgebouwd die het nadien mogelijk maken om op langere termijn samen te werken. Denkt maar aan de succesvolle Winter School met The National Archives, het concept van gemeenschapsmusea met National Museums Wales of de Brits-Vlaamse werkgroep rond erfgoedcollecties en welzijn.

Programma

Wat staat er de komende dagen onder meer op de agenda? Design en bouwen van outreachmateriaal met erfgoedcollecties, gemeenschapstentoonstellingen, reminiscentie-sessies, een project in de gevangenis en een project voor daklozen. Het verslag leest u elke dag op deze website en op Twitter.

Foto: © FARO

Bart De Nil