Meer dan erfgoed in Melle

Ans en Hannah

Denk niet altijd aan grote landelijke erfgoedactoren wanneer het gaat over out-of-the-box denken bij welzijnsactiviteiten. In het Oost-Vlaamse Melle leveren enkele gemotiveerde spelers al enkele jaren het bewijs dat ook kleine erfgoedorganisaties een zeer innovatief en tegelijk duurzaam aanbod rond welzijn kunnen ontwikkelen.

Bokalen met verhalen

In de zomer van 2016 startte het piloottraject Ingemaakt erfgoed. In het gemeentemuseum Melle deelden een kleine groep mensen met angst- en stemmingsstoornissen samen met hun begeleiders van Psychiatrisch Centrum Karus persoonlijke verhalen door middel van objecten die ze zelf hebben uitgekozen in de museumzolder. Sindsdien organiseerden het gemeentemuseum, Erfgoed Viersprong, PC Karus en FARO al drie dergelijke sessiereeksen. Aan het pleintje voor de ingang van het gemeentemuseum en de gemeenteschool in Melle staat een plantenkar met inmaakpotten die zijn ‘gevuld’ met de verhalen van patiënten.

Gemeentemuseum wordt gemeenschapsmuseum

Sinds enkele tientallen jaren heeft Melle een museum, archief en documentatiecentrum dat kan terugvallen op een uitzonderlijke vrijwilligerswerking. Om aan deze werking en de collecties een nieuwe wending te geven ontwikkelde de gemeente Melle samen met Erfgoed Viersprong en FARO een piloottraject dat het gemeentemuseum op termijn moet omvormen van een plaats waar exclusief rond het verleden gewerkt wordt tot een sociale ruimte die moet helpen bij het aanpakken van maatschappelijke noden en behoeften in de gemeenschap. De focus hierbij zal komen te liggen op kwetsbare en zorgbehoevende ouderen. Opmerkelijk is dat dit gemeenschapsmuseum wordt vormgegeven samen met de Melse gemeenschap vanuit een asset based approach.

In onderstaand filmpje nodigen Ans Van de Cotte (Erfgoed Viersprong) en Hannah Van der Auwera (Gemeenschapsmuseum Melle) u uit om nader kennis te maken met hun piloottrajecten tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery die we op 29 en 30 november organiseren in Museum Dr. Guislain in Gent. Schrijf u nu in!

Bart De Nil