Piloottraject Ingemaakt erfgoed

Inmaakpot met object

Sessies met objecten inspireren mensen met angst- en stemmingsstoornissen tijdens hun behandel- en herstelfase om een verhaal te koppelen aan een object.

In een notendop

Het Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle bezoekt met een kleine groep mensen met angst- en stemmingsstoornissen en hun begeleiders het gemeentemuseum van Melle. Daar delen ze persoonlijke verhalen door middel van objecten die ze zelf hebben uitgekozen in de museumzolder.

In de daaropvolgende sessies vullen de deelnemers een inmaakpot met objecten die voor hen iets betekenen of die ze gewoon mooi vinden en die staan voor de toekomst die ze voor ogen hebben. Door met smartphone een afbeelding op de inmaakpot te scannen, kunnen de verhalen via de ErfgoedApp worden beluisterd.

Op het einde van de sessiereeks worden de inmaakpotten verzameld op een aluminium plantenkar die een plaats krijgt in de moestuin van PC Caritas. Op termijn zullen ook bezoekers, omwonenden en passanten een inmaakpot met een object en een verhaal op de plantenkar kunnen achterlaten.

Elke sessie wordt voorafgegaan én afgesloten door een welzijnsmeting. Die kwantitatieve meting wordt aangevuld met een kwalitatieve meting door middel van een vragenlijst die op drie momenten in de sessiereeks wordt afgenomen.

Dit traject kadert ook in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Partners

Bart De Nil (FARO), Alexander Vander Stichele (FARO), Ans Van de Cotte (Erfgoedcel Viersprong), Jan Olsen (gemeentemuseum Melle), Pascal Janssens (PC Caritas) en Christine Bonte (PC Caritas).

Meer informatie

Bart De Nil
Sectoren
Welzijn en gezondheid
Cultureel-erfgoedsector