Kuregemse kleuren

(c) Cultureghem

Geïnspireerd door erfgoedcollecties en met inzet van slow crafts maakt het project Kuregemse kleuren de diverse en creatieve vaardigheden van wijkbewoners zichtbaar op diverse plekken in Anderlecht. Dit nieuwe traject kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

De plaats doet ertoe

Abattoir in Anderlecht is een iconische plek in onze hoofdstad. Wekelijks ontvangt Abattoir zo'n 100.000 mensen tijdens verschillende markten. Cultureghem vzw boort het potentieel van deze bruisende ontmoetingsplek aan en werkt zo mee aan een nieuwe creatieve en ondernemende must-gozone voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Een andere verborgen parel in Anderlecht is het Erasmushuis met unieke erfgoedcollecties en een tuin als oase van rust. Kuregemse kleuren brengt deze twee locaties samen in een langlopend piloottraject voor de vrijwilligers van Cultureghem. De focus ligt op mensen met een vluchtelingenachtergrond en mensen in armoede, maar iedereen is welkom.

Een verftuin, tradities en verhalen

We starten met het aanleggen van een hangende tuin met planten die in een ver verleden courant werden gebruikt om verf te maken. In het Erasmushuis laten de deelnemers zich inspireren door de herbaria, leren ze hoe ze met planten verf kunnen maken en hoe ze daarmee verschillende stoffen (wol, linnen, vlas ...) kunnen kleuren. Met die stoffen worden door middel van slow crafts creatieve stukken textiel gemaakt, geïnspireerd door stukken uit het verleden. Tijdens de workshops worden de ervaringen, tradities en vaardigheden van de deelnemers vastgelegd in verhaalpotten die iedereen kan beluisteren op de site van Abattoir.

Denken door maken

Om de vrijwilligers te inspireren nodigen we op 19 november Claire Wellesley-Smith uit voor een workshop over het maken van verf met planten. Als u geïnteresseerd bent in het werk van Claire Wellesley-Smith, schrijf u dan in voor de studiedag Cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad. Wellesley-Smith geeft toelichting bij haar werk dat ze verricht met gemeenschappen in het noorden van Engeland en laat u zien hoe 'maken' een stem geeft aan mensen die anders nooit worden bereikt.

Elders op onze website vindt u een voorstellingsfiche van Kuregemse kleuren. Deze fiche zal de komende maanden verder worden aangevuld met bijkomende informatie, foto’s en filmpjes.

Foto: (c) Cultureghem

Bart De Nil