Denken met onze handen

Lasting impressions (c) Claire Wellesley-Smith

Op deze blog verscheen al eerder een bijdrage over Claire Wellesley-Smith, een kunstenares en onderzoekster uit West Yorkshire. Tijdens onze internationale conferentie over cultureel erfgoed en geestelijke gezondheid bracht ze enkele reflecties over twee langlopende gemeenschapsprojecten die ze coördineerde in West Yorkshire en East Lancashire.

Gesprekken-door-maken

Tussen 2016 en 2017 werkte Claire samen met Hannah Lamb aan het project Lasting Impressions. In de voormalige spinnerij van Salts Mill in het Noord-Engelse stadje Shipley zetten ze een participatief project op touw dat tot doel had een afdruk te maken van de kleding die werd gedragen door bezoekers aan de Saltaire Arts Trail. Door te werken met materialen zoals porselein en glasvezel ontstonden vele gesprekken-door-maken met mensen die deelnamen aan het project.

In 2018 breiden Wellesley-Smith en Lamb met een publicatie een vervolg aan het project. Daarin verzamelden ze de reacties van de deelnemers, samen met een reeks prachtige afbeeldingen van hun werk. Het inleidende essay is een must read voor iedereen die zich voorbereidt op Erfgoeddag 2019 in het teken van vakmanschap. De tekst komt recht uit de praktijk en leest als een schitterende bespiegeling over de relatie tussen maken en denken, verklaren, begrijpen en kijken met handen. 

Ik geef u alvast de eerste zinnen: “Making was always there, right from the start. The mill and the making: a dialogue between the space and the artists. Making by hand underpins all aspects of our practices.” U kan Lasting Impressions nog verkrijgen bij Hannah Lamb.

Foto: (c) Claire Wellesley-Smith

Bart De Nil