Werken aan veerkracht

Foto: (c) Claire Wellesley-Smith

Een van de vele gesmaakte presentaties tijdens de internationale conferentie over cultureel erfgoed en geestelijke gezondheid op 29 en 30 november in Museum Dr. Guislain werd gebracht door Claire Wellesley-Smith. Deze kunstenares en onderzoekster uit West Yorkshire gaf enkele reflecties over twee langlopende gemeenschapsprojecten die ze coördineerde in West Yorkshire en East Lancashire. Streken die ooit bekend stonden voor hun textielnijverheid maar nu te maken hebben met een sterke economische achterstand.

De focus lag op crafting resilience, het creatief omgaan met textielerfgoed waarbij gebruik wordt gemaakt van oude ambachtelijke technieken zoals textielverven en -bedrukken, de geschiedenis van vodden en hergebruik van textiel. Er wordt steeds gewerkt met een combinatie van hands-onactiviteiten met textiel, activiteiten in archieven en museumcollecties en een onderzoek van de geschiedenis van de lokale gemeenschap. De deelnemers waren hoofdzakelijk geïsoleerde volwassenen met geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Local Colour

Local Colour is een programma dat werd uitgevoerd in Accrington in Lancashire. De locatie was Elmfield Hall, het voormalige huis van textielindustrieel Albert Gatty. Die was gespecialiseerd in Turkse rode druk- en kleurtechnieken en werd later beroemd voor het maken van een minerale kakikleurstof, gebruikt in legeruniformen. Het huis is nu de thuisbasis van een sociale onderneming die gespecialiseerd is in gemeenschapswerk en ondersteuning van kwetsbare volwassenen. Tijdens Local Colour kregen lokale, nationale en internationale artiesten een residentie in Elmfield Hall aangeboden. Samen met kwetsbare volwassenen deden ze er een reeks creatieve activiteiten rond de tweehonderdste verjaardag van het kanaal van Leeds en Liverpool.

Worn Stories

Tijdens Worn Stories: Material and Memory in Bradford 1880-2015 werd samen met enkele kwetsbare gemeenschappen in Bradford gewerkt rond het hergebruik en de reparatie van textiel in Bradford. De gemeenschappen werden gestimuleerd om creatief om te gaan met het erfgoed, archieven te onderzoeken en mensen te interviewen. Het resultaat was een symposium en tentoonstelling. Onderaan dit bericht kan u de trailer van dit project bekijken.

De quote van de conferentie

Claire sloot haar lezing af met een reeks quotes, afkomstig van deelnemers aan de projecten. Deze uitspraak van een 69-jarige vrouw die had deelgenomen aan Local Colour, is misschien wel de synopsis van heel wat van de praktijkvoorbeelden tijdens de conferentie: “This is 21st century mental health. It’s creativity, it’s community interaction, producing something we’ve all done together.”

Foto: (c) Claire Wellesley-Smith

Bart De Nil