'Zusters en broeders' brengt verhalen van religieuzen

Zusters te midden van een wijngaard. Foto: Marcel van de Bergh

Met Zusters en broeders - Stem van het religieuze leven in Vlaanderen lanceert Kerknet een crossmediaal journalistiek platform rond (herinnerings)verhalen van religieuzen. Want hoewel kloosters en abdijen, ziekenhuizen en scholen zichtbaar mee vorm gaven aan onze samenleving, dreigt het minder zichtbare immaterieel erfgoed op de achtergrond te geraken. Het aantal religieuzen neemt immers verder af, en daaraan gekoppeld loopt ook de kennis over religieuze gebruiken, rituelen, eetgewoonten en taalgebruik terug.

Hoog tijd om daar iets aan te doen, zo vond Kerknet. De portaalwebsite van de katholieke kerk in Vlaanderen zette daarom een project op waarin op zoek werd gegaan naar de levensverhalen van religieuzen. Die ontroerende, grappige en vooral persoonlijke verhalen zijn het resultaat van diverse workshops, waarin de religieuzen door middel van storytelling uit hun levenservaringen een persoonlijk verhaal destilleerden. Kunstenaar Koen Van Loocke illustreerde de verhalen met beelden en tekeningen.

Het resultaat vindt u op www.zustersenbroeders.be. Bekijk zeker ook het filmpje, gemaakt ter gelegenheid van de lancering van het project:

Foto: Marcel van de Bergh

Annemie Vanthienen