Verhuis historische abdijbibliotheek Bornem van start

Eerder deze week is gestart met de verhuis van de abdijbibliotheek Bornem. Tienduizenden boeken verhuizen na jaren van voorbereiden en inpakken van de Sint-Bernardusabdij naar het Rijksarchief in Beveren in afwachting van de restauratie en renovatie van de abdij.

Vrijwilligerswerk

De verhuisoperatie maakt deel uit van een grootscheeps project voor de eerstelijnsconservering van de bibliotheek, gestart in mei 2013. De abdijbibliotheek barstte op dat moment letterlijk uit haar voegen. Bovendien had de slecht geventileerde en overvolle bibliotheek af te rekenen met schimmel- en insectenplagen. Een drastische ingreep was dus dringend nodig om de prachtige bibliotheek en haar unieke boekencollectie weer te laten schitteren.

Zo'n 80 enthousiaste vrijwilligers zetten zich de voorbij jaren in voor de inventarisatie van om en bij de 50.000 boeken: een huzarenstukje. Tegelijkertijd werden de boeken gestofzuigd en verpakt om ze op een veilige manier te kunnen verhuizen. Eens de boeken overgebracht zijn naar hun tijdelijke verblijfplaats, kan de renovatie van het bibliotheekgebouw starten.

Boekenpracht

De bibliotheek van de Bornemse Sint-Bernardusabdij is een van de belangrijkste erfgoedbibliotheken van de provincie Antwerpen. De collectie bevat onder meer een belangrijk aantal handschriften, incunabelen en postincunabelen, waaronder een belangrijk aantal oude drukken over de Heilige Bernardus en de Cisterciënzerorde. De bibliotheek werd gebouwd in 1871 en is ontworpen als een echte pronkbibliotheek. De restauratie van de abdijbibliotheek kadert in de bredere restauratie van het hele abdijcomplex.

Voor de inventarisatie en verhuis van de bibliotheekcollectie werd een samenwerking op touw gezet tussen de vzw Abdij Bornem en de gemeente Bornem, met ondersteuning van CRKC, KADOC, provincie Antwerpen, Maurits Sabbebibliotheek (KU Leuven), Agentschap Onroerend Erfgoed, architectenbureau Pluspunt Architectuur en de papierrestauratieateliers van Guy De Witte en Marijn De Valck.

Meer informatie over het project vindt u op de website van de gemeente Bornem, waar u ook de nieuwsbrieven kunt herlezen. Onderstaand filmpje biedt u een unieke kijk achter de schermen van de vrijwilligerswerking.

Annemie Vanthienen