Unieke audiofragmenten bewaard dankzij digitalisering lak- en schellakplaten

VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, start met de digitalisering van 20.000 lak- en schellakplaten afkomstig van zeventien Vlaamse erfgoedorganisaties en de VRT. Het doet dat in samenwerking met de VRT en Gecko, een Frans bedrijf gespecialiseerd in het digitaliseren van geluidsdragers.

Fragiel erfgoed

De digitalisering is broodnodig om een belangrijk stuk van ons collectief geheugen te behoeden voor een onomkeerbare teloorgang. Lak- en schellakplaten zijn bijzonder fragiel waardoor ze binnen afzienbare tijd niet meer zouden kunnen worden afgespeeld. De inhoud van de platen is bijzonder divers en varieert van Vlaamse en Nederlandstalige muziek over toespraken, cabaretvoorstellingen en taalcursussen tot radioprogramma’s uit de periode tussen 1920 en 1960.

Unieke stukken

Een opmerkelijke vondst is bijvoorbeeld een uniek audiofragment waarop de Amerikaanse acteurs Stan Laurel & Oliver Hardy hun beste Frans bovenhalen. Ze deden dat vlak voor hun optreden in het Brusselse Alhambratheater, tijdens een interview met radioreporter Bert Leysen. Of wat gedacht van de live verslaggeving uit 1936 waarin zwarte atleet Jesse Owens Olympisch kampioen wordt op de 100 meter sprint, voor de ogen van Adolf Hitler. De opname wordt bewaard in de VRT-collectie en is een uniek stuk: in de hele wereld zijn slechts een beperkt aantal live radioverslagen van deze historische wedstrijd bewaard.

“De digitalisering zal 30 maanden duren, tot einde 2019 dus, en uitgevoerd worden bij de VRT zelf. Door de platen niet alleen te digitaliseren, maar de inhoud ervan ook duurzaam digitaal te bewaren, willen we ze niet alleen toegankelijk maken voor het onderwijs, onderzoekers of het grote publiek, maar ook voor de luisteraars van de toekomst”, aldus Nico Verplancke, Directeur VIAA.

Meer informatie over de digitalisering van lak- en schellakplaten vindt u op de website van VIAA.

Deelnemende partners in het project zijn: ADVN, AMSAB, Cultureel Erfgoed Annuntiaten, Huis van Alijn, KADOC, KC Antwerpen, Letterenhuis, Liberaal archief, Musea Brugge, Museum Deinze, Provinciale Bibliotheek Limburg, Sportimonium, Stadsarchief Gent, Stadsarchief Halle/den Ast, Stadsarchief Mechelen, Stadsmuseum Lokeren, UGent, VRT.

Bericht gebaseerd op persbericht VIAA.

Annemie Vanthienen