Uitgelicht. Nieuwe oogst uit de FARO-bibliotheek

Letters

Iedere week wordt de FARO-bibliotheek verder aangevuld en verrijkt met nieuwe aanwinsten. Boeken, uiteraard, maar ook markante themanummers van toonaangevende tijdschriften worden met veel plezier voor u op het rek gezet.

Om u op de hoogte te houden van die nieuwe oogst, vindt u vanaf nu op deze blog regelmatig een aantal interessante leestips. We signaleren u lezenswaardige vakliteratuur uit binnen- en buitenland, soms praktisch, soms theoretisch, maar altijd onmiddellijk inzetbaar bij uw dagelijkse bezigheden. Bovendien voorzien we telkens ook een link naar de aanwinstenlijst van de voorbije drie maanden, zo hebt u meteen een overzicht van alle meest recente nieuwigheden.

Belgian Museums of the Great War

Karen Shelby, Belgian Museums of the Great War. Politics, Memory and Commerce. Routledge, 2018.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

In dit boek onderzoekt Karen Shelby de manier waarop de verschillende musea in de Westhoek de voorbije vier jaar zijn omgegaan met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Shelby kijkt onder meer naar de veranderingen die deze musea hebben doorgevoerd op vlak van museumarchitectuur en scenografie, de manier waarop elk museum afzonderlijk inspeelt op en omgaat met het landschap waarin het is ingebed, en de wijze waarop het het publiek betrekt bij het verhaal dat verteld wordt. Het boek kijkt tot slot, en niet onbelangrijk, ook naar de rol die deze Vlaamse musea spelen in de veranderende dialoog over de betekenis van de geschiedenis en de herinnering aan de Groote Oorlog.

Cover Towards Tate Modern

Caroline Donnellan. Towards Tate Modern. Public policy, private vision. Routledge, 2018.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Toen in mei 2000 de deuren van Tate Modern openzwaaiden en de eerste bezoekers voet zetten in het volledig hertimmerde Bankside Power Station in Londen, was dat in meer dan een opzicht een mijlpaal. Aan die opening ging evenwel een lang en complex proces vooraf waarin de positie van Tate als nationale kunstinstelling grondig herdacht werd. Tegen de achtergrond van een veranderend politiek, economisch, cultureel en sociaal landschap herdacht Tate onder meer wat een museum kan doen en hoe het eruit kan zien en werd de relatie met het publiek grondig herzien. In dit boek bestudeert Caroline Donnellan die herpositionering van Tate en geeft ze aan wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomstige rol van musea in het algemeen.

Cover The Floor is Yours

Hans Van de Water en Toon Verlinden. The floor is yours: leren presenteren van brainstorm tot applaus. Academia Press, 2017.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Presenteren, als cultureel-erfgoedwerker ontkomt u er niet aan. En of het nu gaat om een lezing, een toelichting bij het nieuwe beleidsplan of een verwelkomingsspeech bedoeld voor mogelijke geldschieters: een goeie presentatie geven, hoe doet u dat eigenlijk? En belangrijker, hoe zorgt u ervoor dat uw inspanningen het gewenste resultaat opleveren? Dit bijzonder praktische boek staat boordevol bruikbare tips voor het bouwen van goede presentaties. Door ook te tonen hoe het niet moet laten de auteurs u zien wat er beter kan en reiken ze de nodige oplossingen aan. Want het leven is te kort voor slechte presentaties, toch?

Cover Slow Looking

Shari Tishman. Slow Looking. The Art and Practice of Learning Through Observation. Routledge, 2018.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Traag kijken heeft zo zijn voordelen. Wie traag en bewust naar een kunstwerk of een erfgoedobject kijkt, ziet pas goed hoe het werk écht in elkaar zit. Het werk laat zich beter en rijker ‘lezen’ en geeft veel meer details prijs. Initiatieven als Slow Art Day (dit jaar op 14 april) zetten de voorbije jaren de praktijk van traag naar kunst kijken op de agenda van musea en erfgoedinstellingen wereldwijd. En ook dit boek doet dat. Het beschrijft de multidisciplinaire toepassingen van traag kijken en illustreert de voordelen ervan aan de hand van voorbeelden uit de beeldende kunst, de literatuur, de wetenschap en het dagelijks leven.

Cover Erfgoed dat beweegt

Max Popma, Arjen Kok en Rein Schuddeboom. Erfgoed dat beweegt! Handboek culturele waardering mobiel erfgoed. Mobiel Erfgoed Centrum, 2015.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

In 2015 bracht de Stichting Mobiele Collectie Nederland samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een vernieuwd Waardestellend kader voor het mobiel erfgoed tot stand, een methode speciaal ontwikkeld om de culturele waarde van historische vervoermiddelen te kunnen bepalen. Deze derde druk van Erfgoed dat Beweegt! laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Daarnaast roept dit boek meteen ook een fascinerend beeld op van de brede en gevarieerde wereld van het mobiel erfgoed.

Klik hier en bekijk de aanwinstenlijst periode december 2017 - februari 2018.

U wil graag een of meerdere boeken ontlenen? Dat kan! De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60. Meer informatie over de FARO-bibliotheek vindt u hier.

Annemie Vanthienen