Themajaar belicht rijke archief Léon Stynen

Ontwerp Residentie Elsdonck in Wilrijk (Antwerpen), circa 1931, Léon Stynen. (Archief Léon Stynen) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut - Collectie Vlaamse Gemeenschap)

Dit jaar precies dertig jaar geleden, in 1988, schonk de Antwerpse architect Léon Stynen (1899-1990) zijn volledige archief aan het Antwerpse provinciebestuur. De uitgebreide verzameling schetsen, correspondentie, bouwkundige documenten, kaders, plannen en tekeningen, maquettes, foto's, bibliotheekmateriaal en documentatie behoort vandaag tot de belangrijkste archieven van het Vlaams Architectuurarchief. Deze verjaardag vormt dan ook een hele goeie aanleiding voor het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen om het oeuvre van de modernistische architect via tal van activiteiten in de kijker te plaatsen.

Rijke loopbaan

BP-building, Foto: (c) FARO

De professionele loopbaan van Léon Stynen omspant meer dan vijftig jaar, van de vroege jaren 1920 tot 1977, een periode waarin hij actief was als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Op zijn naam staan enkele sleutelwerken van het modernisme in België, een stijl waarvoor hij resoluut koos sinds het midden van de jaren 20. In zijn ontwerpen voor woningen, appartementsgebouwen, cinema’s, scholen, rustoorden en kantoorgebouwen putte hij volop uit het jargon van het ‘nieuwe bouwen’.

Bekende en markante voorbeelden van Stynens oeuvre zijn onder meer de BP-Building, Residentie Elsdonck, Kledingwinkel C&A, Muziekconservatorium - Kunstencentrum deSingel, en zijn eigen woning, allemaal in en om Antwerpen. Aan zee vinden we Léon Stynen onder meer terug in de casino's van Knokke en Oostende.

Stynen 2018

Via diverse activiteiten laten de initiatiefnemers van het Stynenjaar u de volgende maanden kennismaken met het oeuvre van deze veelzijdige architect. Vanaf midden oktober staan Stynens archief, leven en oeuvre centraal in de overzichtstentoonstelling Léon Stynen, architect in deSingel. In de expo Stynen kiest kunst ontdekt u werk van kunstenaars uit Stynens entourage, zoals René Guiette en Paul Delvaux. Stynen in Chandigarh zoomt dan weer in op de contacten tussen Stynen en Le Corbusier en op zijn relatie met architectuurfotografie. In de marge van deze tentoonstellingen ontdekt u bovendien een resem lezingen, cursussen en rondleidingen. Voor wie het allemaal graag thuis nog eens rustig naleest is er het boek Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990).

Een volledig overzicht van alle activiteiten die in het kader van Stynen 2018 georganiseerd worden vindt u, samen met uitgebreide informatie over Léon Stynen en zijn archief, op de projectpagina van Architectuurarchief Vlaanderen.

Ook tijdens Open Monumentendag, op zondag 9 november, kon u in Antwerpen een ruime waaier aan privéhuizen, kantoor- en andere gebouwen van Léon Stynen ontdekken. Regionale nieuwszender ATV maakte er volgende reportage over:

Tip!

Voor de echte Stynenaficionado's ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut samen met de stad Antwerpen een Léon Stynen Architectuurroute. Download de route via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App.

Foto's:

  • Ontwerp Residentie Elsdonck in Wilrijk (Antwerpen), circa 1931, Léon Stynen. (Archief Léon Stynen) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut - Collectie Vlaamse Gemeenschap)
  • BP-Building, Foto: (c) FARO

Bericht gebaseerd op persbericht Stynen 2018

Annemie Vanthienen