Nieuw designmuseum ADAM opent op Heizelvlakte

De pers kon er al eerder een kijkje nemen, maar vanaf deze maand kunt ook u op bezoek in het Art & Design Atomium Museum, of kortweg ADAM. U vindt het, zoals de naam doet vermoeden, bijna letterlijk in de schaduw van het Atomium. Blikvanger én centrale kern van het ADAM is het Plasticarium, een indrukwekkende verzameling plastic gebruiksvoorwerpen en kunstwerken bijeengebracht door één verzamelaar, Philippe Decelle.

De Plasticariumcollectie omvat duizenden objecten uit de periode 1960-2000 die door Decelle vanaf het begin van de jaren 1980 bij elkaar gebracht werden. Van kunstwerken van Cesar en Vasarely, over een roze discotheekinterieur uit de seventies, tot meer hedendaagse ontwerpen van Philippe Starck en Charles Kaisin en Tupperware-potjes ... u ontdekt het allemaal in de permanente tentoonstellingsruimte. Via een glazen wand mag u ook even binnenkijken in de reserve. Omdat de ruimte in het ADAM niet groot genoeg is voor alle stukken uit de verzameling, wordt er een jaarlijkse wissel voorzien.

Daarnaast biedt het ADAM extra ruimte voor grootschalige tijdelijke tentoonstellingen, iets wat op de beperkte oppervlakte van het Atomium tot nog toe niet mogelijk was. Op het programma voor 2016 staan alvast een aantal retrospectieven over de kunst & het design van de twintigste eeuw tot nu, zoals 'Eames & Hollywood' en 'Intersections #4. Belgian Design', in samenwerking met het Centre d’Innovation et Design van le Grand Hornu.

Naar eigen zeggen wil het ADAM een museale referentie worden op het vlak van kunst- en designtentoonstellingen. Vanaf 2016 streeft het nieuwe museum naar 125.000 bezoekers per jaar. Het ADAM neemt, als uitbreiding van het Atomium, zijn intrek in een deel van de Brussels International Trade Mart. U kunt het ADAM dagelijks bezoeken, behalve dinsdag, van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie over het ADAM vindt u hier.

Foto: ADAM - Christophe Licoppe / Befocus

Annemie Vanthienen
Opening / lancering