Michiel Hendryckx daagt Vlaanderen uit om erfgoedfoto’s te maken

Wiki Loves Art 2016 in KMKG, Brussel. Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Online encyclopedie Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld en valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch is de informatie over ons erfgoed helaas vaak onvolledig. Om hier iets aan te doen slaan de Vlaamse overheid, Wikimedia Belgium, PACKED, FARO en Herita de handen in elkaar voor het project Wiki Loves Heritage.

En ook u kan helpen! Door deel te nemen aan de Wikipedia-fotowedstrijd, bijvoorbeeld. Iedereen die dat wil, kan tot 15 november 2018 foto's maken van erfgoed in Vlaanderen en deze - onder een vrije licentie - opladen op Wikimedia Commons. Een schilderij uit uw favoriete museum, een processie bij u in de buurt of een demonstratie van een ambacht … alle erfgoed komt hiervoor in aanmerking, zowel onroerend als roerend, zowel immaterieel als maritiem erfgoed.

Topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur, geeft alvast het goede voorbeeld. In onderstaand filmpje daagt hij Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken:


De winnaars van de fotowedstrijd worden eind 2018 bekendgemaakt en ontvangen een mooie erfgoedprijs. Meer uitleg over de fotowedstrijd, inclusief het reglement, vindt u hier.

Belangrijk om weten: door de foto’s op te laden onder een vrije licentie geeft u expliciet toestemming om uw werk te kopiëren, bewerken en te verspreiden. Dit leidt tot een grotere online aanwezigheid, zichtbaarheid en bruikbaarheid van erfgoed, op Wikipedia en daarbuiten.

Meer info krijgt u bij Brigitte Myle, coördinator Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed via erfgoedjaar@vlaanderen.be. Info over Wiki Loves Heritage vindt u, samen met een handleiding over hoe u foto's oplaadt, op deze pagina.

Foto: Wiki Loves Art 2016 in KMKG, Brussel. Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Annemie Vanthienen