Help mee aan de heropbouw van Jagger Library in Kaapstad

Mover for Cape Town

Op 18 april 2021 legden hevige bosbranden de Jagger Library van de Universiteit van Kaapstad in de as. Met de actie Move for Cape Town bundelen heel wat bibliotheken en universiteiten in België de krachten voor de heropbouw van die bibliotheek. Deelnemers kunnen geld inzamelen door zich te laten sponsoren voor sportieve prestaties.

De universiteit van Kaapstad werd in april 2021 getroffen door de hevige bosbranden die de Tafelberg teisterden. Bij deze branden werd de Jagger Library, waar alle unieke en kostbare collecties werden bewaard, in de as gelegd. Zowel het vuur als het bluswater richtten een ravage aan in de kelders van de bibliotheek, waar eveneens grote hoeveelheden collecties waren gehuisvest. Uniek Zuid-Afrikaans erfgoed ging in de vlammen op, duizenden boeken en manuscripten raakten zwaar beschadigd en moeten dringend geconserveerd worden. 

Solidariteit uitdragen

De beelden van de brand maakten heel wat los, ook aan de KU Leuven. De brand in Kaapstad deed niet alleen denken aan de branden van 1914 en 1940 die de Leuvense Universiteitsbibliotheek in de as legden, maar ook en vooral aan de enorme internationale solidariteit die ervoor zorgde dat de bibliotheek twee keer kon worden heropgebouwd. Diezelfde solidariteit wil de KU Leuven nu ook zelf uitdragen. Daags na de feiten riep rector Luc Sels zijn internationale collega’s op tot solidariteit. Bij de medewerkers van de KU Leuven Bibliotheken ontstond het idee om de collega’s in Kaapstad te steunen via een fondsenwervingsactie.

Dat idee vond al snel weerklank bij andere bibliotheken en universiteiten in België die zich achter het initiatief schaarden: KADOC, KBR, UCLouvain, Université Libre de Bruxelles, Université de Liège, Université de Mons, Université de Namur, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent (Afrikaplatform en Universiteitsbibliotheek), Universiteit Hasselt, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en Vrije Universiteit Brussel. De samenwerking leidde tot Move for Cape Town, een uniek Belgisch initiatief.

De opbrengst van de actie gaat integraal naar de bibliotheek in Kaapstad. Zo kan de universiteit materiaal voor moderne conserverings- en digitaliseringstechnieken aankopen, de benodigde expertise inhuren en de bibliotheek zelf heropbouwen.

Beweegt u mee?

Move for Cape Town

Move for Cape Town nodigt iedereen uit om te bewegen voor de bibliotheek van Kaapstad. Wandelt u graag? Trek dan uw wandelschoenen aan en ga op pad! Zwemt u graag? Neem dan een frisse duik. Registreer u als deelnemer en loop, wandel, fiets of zwem voor Kaapstad of beloon de sportieve prestaties van anderen via een gift. Verspreid deze actie ook verder onder uw collega’s, studenten, vrienden en familie. 

Deelnemen of schenken kan via moveforcapetown.be

Annemie Vanthienen