Duik in het criminele verleden van regio Brugge en lever een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Campagnebeeld Getuigenissen

Diefstal, agressie, brandstichting, en nog zoveel meer misdrijven passeerden dagelijks de revue in 18e- en 19e-eeuwse rechtbanken. Wat was de aanleiding? Wie had wat gezien of gehoord? Ondervragingen van getuigen en verdachten waren cruciaal in het verloop van een proces.

Niet alleen toen, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek vandaag vertellen deze bronnen ons erg veel. Welke sociale groepen vinden we terug? Welke economische activiteiten werden uitgeoefend? Hoe gingen mensen met elkaar om - met hun buren, beroepsgenoten, familieleden, en vreemden? Ook over de evolutie van het taalgebruik kunnen deze bronnen ons belangrijke inlichtingen verschaffen. Dit, en nog zoveel meer, wil Getuigenissen onderzoeken. Om dit project te realiseren, is uw hulp meer dan welkom.

Aan de slag met authentieke bronfragmenten

Samen met Histories vzw en het Rijksarchief werken verschillende onderzoeksdisciplines aan de Vrije Universiteit Brussel (geschiedenis, sociologie, taalkunde en criminologie) aan dit digitaliserings- en transcriptieproject. Getuigenissen loopt gedurende vijf jaar (2019-2024) en stelt 18e- en 19e-eeuwse getuigenverhoren en ondervragingen van verdachten, bewaard in diverse archieven in België, online ter beschikking om door u en andere vrijwilligers te laten transcriberen (lezen en uittikken). Deze interessante en veelzijdige bronnen digitaliseren opent niet enkel mogelijkheden tot nieuw wetenschappelijk onderzoek, maar is ook interessant voor genealogen, lokale historici en een breed publiek met interesse voor het dagelijks leven in de voorbije eeuwen

Wilt u graag deelnemen? Dat kan! Ga vanaf 20 mei 2019 als vrijwilliger online aan de slag met authentieke bronfragmenten uit de 18e-eeuwse schepenbank Brugge en de 19e-eeuwse correctionele rechtbank van Brugge. Later wordt Getuigenissen uitgebreid met bronfragmenten uit andere regio’s.  

Meer info

Benieuwd? Kom dan zeker naar het lanceringsevenement op donderdagavond 23 mei 2019 om 19.00 uur in het Rijksarchief Brugge (Predikherenlei 4A, 8000 Brugge). Verschillende partners lichten het project, de bronnen en het platform toe. Daarna kunt u nog napraten met een drankje. Deelname is gratis, maar graag inschrijven via getuigenissen@vub.be.

Ook wie niet bij de lancering aanwezig kan zijn, kan aan de slag met de historische getuigenissen. Meer info? Bezoek de website en volg het project via Facebook en Twitter.

Bekijk hier de reportage op Bruzz, 3 juni 2019:


Bron tekst en beeld: Project Getuigenissen

Annemie Vanthienen