Draaiboek voor inventarisatie van kostuums

Kostuums fotograferen

Heel wat verenigingen en organisaties bezitten een mooie kostuumcollectie. Vaak is het een uitdaging om die in goede omstandigheden te bewaren en te beheren. Een belangrijke stap hiervoor is de opmaak van een inventaris. Geen eenvoudige klus, maar het werk ongetwijfeld waard.

Om u hierbij op weg te helpen maakten Het Firmament, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en Resonant het Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie. U vind er een duidelijk stappenplan, gebaseerd op de ervaringen van de drie organisaties tijdens de inventarisatie van de danskostuums van het Centro Folklorico de Bolivia (CFB) Kantuta.

Hoe fotografeert u een kostuum? Hoe omschrijft u een kostuumonderdeel? Welke methodes kan u gebruiken om te labelen? Elke stap wordt uitvoerig toegelicht met praktische tips en mogelijke valkuilen. Ter illustratie wordt telkens aangegeven hoe de inventarisatie van de danskostuums van Kantuta werd aangepakt.

Het draaiboek kan online geconsulteerd en gedownload worden via Google Drive. Hier vindt u ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in de handleiding. U kan de handleiding ook consulteren via ISSUU. De kostuumcollectie van Kantuta kan u online bekijken via Erfgoedplus, de erfgoeddatabank voor het erfgoed van Limburg en Vlaams-Brabant.

Bron & foto: Het Firmament

Annemie Vanthienen