De Biekorfsessies: erfgoedtopstukken uit de OB Brugge op YouTube

De Openbare Bibliotheek Brugge bewaart een schitterende erfgoedcollectie met onder andere middeleeuwse handschriften, de allereerste gedrukte Brugse boeken en het Guido Gezellearchief. Enkele van de topstukken die veilig achter slot en grendel bewaard worden, kan u nu op YouTube bewonderen.

De Brugse Hoofdbibliotheek Biekorf huisvest behalve een uitleenafdeling ook een kostbare erfgoedcollectie. Als erfgoedbibliotheek beheert ze een rijk en divers patrimonium: de grootste collectie middeleeuwse handschriften van Vlaanderen, een ruime collectie incunabelen en oude drukken, het uitgebreide archief van de Brugse dichter Guido Gezelle, een bewaarbibliotheek met een rijke Brugensia-collectie en andere bijzondere verzamelingen. Een aantal collecties en stukken zijn erkend als Vlaams topstuk.

Met de ‘Biekorfsessies’ zet de bibliotheek haar indrukwekkende erfgoedcollectie vanaf nu ook op YouTube in de kijker. In een kort filmpje over één bepaald erfgoedstuk geeft een wetenschappelijk medewerker op een toegankelijke manier uitleg. De filmpjes zijn in verschillende talen beschikbaar, want de erfgoedcollectie van de bib kan ook heel wat internationale onderzoekers bekoren. Op dit moment staan vijf ‘Biekorfsessies’ in verschillende talen online. Er wordt regelmatig een nieuw filmpje toegevoegd.

Een voorsmaakje krijgt u in bijgevoegd filmpje.

De Biekorfsessies:


Bron: Openbare Bibliotheek Brugge

Annemie Vanthienen