Investeer in museumgidsen

Foto: Kerensa Pickett on Unsplash

Tien jaar na de start van de specialisatie museumgidsenopleidingen was het midden oktober tijd voor een evaluatie en een blik op de toekomst. Tijdens een bijeenkomst bij FARO wisselden de opleidingen ervaringen en werkvormen uit. Als uitsmijter belichtte Joris De Wortelaer de mogelijkheden van de zogenaamde 'Bijkluswet'. Dat biedt, naast vrijwilligerswerk of het zelfstandigenstatuut nieuwe kansen aan museumgidsen.

De aanwezige musea en opleidingscentra lieten de deelnemers proeven van inspirerende methodieken waarmee de cursisten-in-opleiding hun rondleidingen kunnen verlevendigen. De Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) werken nauw samen met diverse musea in Vlaanderen. Het doel? Gidsen opleiden die met veeleisende groepen museumbezoekers kunnen omgaan. Want de ideale gids anno 2019 is een enthousiast verteller die een groep kan begeesteren en interactie in de groep stimuleert.

In volgend FARO-filmpje ontmoet u enkele enthousiaste museumgidsen die afstudeerden aan een van de vijf CVO’s in Vlaanderen die de opleiding aanbieden (Het Perspectief Gent, CVO Vitant Antwerpen, De Oranjerie Diest, COOVI Brussel en CVO Spermalie Brugge).

Een bijkomend statuut, tot einde 2020

Als uitsmijter van de bijeenkomst belichtte Joris De Wortelaer (Bloom Law en VUB - Recht en Criminologie) een statuut dat nieuwe kansen biedt aan museumgidsen. 

De eind 2018 goedgekeurde 'Bijkluswet' laat cultureel-erfgoedorganisaties toe om gidsen, publieksbegeleiders of personen die occasionele hulp en ondersteuning bieden aan een erfgoedorganisatie op een correcte manier te vergoeden. Opgelet! Vanaf 2021 is deze regeling niet meer van toepassing. 

Personen die minstens voor 80% professioneel actief zijn of die gepensioneerd zijn, kunnen op een gereglementeerde manier tot een maximum van 500 euro per maand (of 6.000 euro per jaar) bijverdienen. Cumulatie met andere vergoedingen kan niet. De organisatie geeft de prestatie vooraf in op de website Bijklussen.be. De prestaties kunnen ook geen feitelijke vervanging van reguliere arbeid inhouden. Voor elke prestatie of voor een reeks prestaties is een overeenkomst op te maken.

  • Benieuwd naar meer details? Die vindt u via deze link
  • Meer lezen: Joris De Wortelaer, De Bijkluswet. Hoe 6.130 euro netto per jaar bijverdienen met je hobby? 2018. 

Foto: Kerensa Pickett via Unsplash

Anne Milkers