Het Sportimonium heroriënteert zich

Sportimonium. Foto: FrDr via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Op 1 september 2022 sluit het Sportimonium de deuren. Daarmee komt een einde aan de museale presentatie van een bijzondere collectie sporterfgoed in het oorspronkelijke strandgebouw op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade. De collectie sportief erfgoed omvat zo'n 30.000 objecten. Het strandgebouw is naar een ontwerp uit de jaren 1930 volledig opgetrokken in hout en is beschermd sinds 2001. Is de sluiting dan een kwestie van 'publieks- of beleidsdraagvlak'? Onduidelijk, maar gelukkig stopt het verhaal vandaag niet. Het museum herbront zich en gaat op zoek naar een nieuwe toekomst voor het sporterfgoed. 

Het museumproject is gestart met een onderzoek onder leiding van prof. Roland Renson in de jaren 1970. Vanaf dan werd gewerkt aan de gestage uitbouw van een representatieve collectie rond sport, spel en traditionele volkssporten. Onderzoek en collectie legden het fundament van het museum dat in 2004 opende. Sinds 2009 is het ingedeeld in het Vlaamse of landelijke niveau en is de museumwerking ontwikkeld met accenten op onder meer jongerenwerking en een uitleendienst voor volkssportmateriaal. De huidige vaste presentatie en de tentoonstelling Breaking Boundaries zijn nu alleen nog (op afspraak) te verkennen tot en met 31 augustus. Voor wie deze spurt niet meer haalt: het grootste deel van de collectie blijft online raadpleegbaar, onder meer via Erfgoedplus.be.

Alfred Ost, De voetballer, 1920 lithografie © Collectie Sportimonium

Om de nieuwe koers uit te zetten, werkt het museumteam voortaan vanuit 'Preservation Hall Victor Boin' nabij het museum. Dat gebouw functioneerde al vanaf 2015 als depot voor de sportcollectie. Meer informatie daarover leest in u de depotfiche op faro.be.

Hoe moet het nu verder met de museumwerking? "We blijven planmatig werken aan onze unieke collectie sporterfgoed'', vertelt Sportimonium-voorzitter Bart Vanreusel. Hij gaat verder: "We versterken onze contacten met de sport- en erfgoedwereld en we herbronnen naar een nieuwe eigentijdse formule voor een aanstekelijk sportmuseum. Dat doen we met de steun van Sport Vlaanderen en van de cultuur- en erfgoedsectoren.''

Vacatures

Wil u graag meewerken aan deze nieuwe uitdaging en deelt u een passie voor sporterfgoed? Sportimonium gaat op zoek naar een conservator en naar een transitiemanager. De details van de vacatures leest u op de website van Sportimonium en op faro.be/vacatures.

Foto's: Een zicht op de vaste presentatie, Sportimonium. FrDr via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 / Alfred Ost, De voetballer, 1920 lithografie © Collectie Sportimonium 

Anne Milkers