Afrika Filmfestival 2023 presenteert immaterieel erfgoed

Foto: kone kassoum via Pixabay

Het thema immaterieel erfgoed kon dit jaar op het Afrika Filmfestival in Leuven niet ontbreken. Voor de competitie van de Vlaamse Unesco Commissie zijn vijf films genomineerd die Afrikaanse tradities en rituelen documenteren in een hedendaagse context en met de uitdagingen van vandaag.

In het weekend van 29 en 30 april kunt u in M Leuven terecht om de vijf films te bekijken. Op zoek naar inspirerende praktijken uit het Zuiden? Dan vindt u in Museum M ongetwijfeld uw meug. Een sprekende smaakmaker vindt u in deze trailer.

De films? 

  • In de film Sur le fil du Zénith (2021) neemt filmmaker Natyvel Pontalier een duik in de cultuur van haar Gabonese voorouders, die eeuwen geleden moest wijken voor die van christelijke kolonisten.
  • In The Village of Kenou (2022) schetst Niek Nicolaes een intiem portret van een traditionele dorpsgemeenschap in het zuiden van Benin, waar de oude animistische voduncultuur nog sterk leeft.
  • Areb Majnouna – The guardians of Margoum (2022) gaat over de strijd die vrouwen voeren in Oudhref, een stad aan de Middellandse Zee in Tunesië. Het weefgetouw is hun werkplek.
  • Butembo, History of a culture (2022) zoomt in op de bewoners van Butembo, een stad in Noord-Kivu (Congo). Zowel de heropleving van de traditionele cultuur als de oorsprong van het Yira-volk worden besproken maar ook de groeiende uitdagingen van de stad. 
  • Long Live the dead! (2023) verfilmt het verhaal vast van Stevo Atambire, een troubadour die in Ghana van de ene begrafenis naar de andere trekt om geïmproviseerde liedjes te zingen over de overledene en zijn/haar familie. 

De winnaar wordt bekend gemaakt op de slotavond van het AFF, op 6 mei in Kinepolis Leuven. AFF maakt zich sterk de winnende documentaire met ondersteuning van de Vlaamse Unesco Commissie (VUC) verder te verspreiden in Vlaanderen.

Geinteresseerd? Meer details over het programma vindt u hier

Foto: kone kassoum via Pixabay

Anne Milkers