Q&A over energiecrisis en duurzaam binnenklimaat: stel uw vraag!

Foekje Boersma (Nationaal Archief Den Haag) tijdens het symposium 'Slim geregeld' © Agnes Vugts

Op 17 januari houdt FARO samen met enkele leden van het Vlaams klimaatnetwerk een digitaal vragenuurtje over de energiecrisis en een duurzaam binnenklimaat. Grijp deze unieke kans om uw vragen te stellen aan de aanwezige consulenten preventieve conservering en ingenieurs bouwfysica

Meer bewustzijn op internationaal vlak

De voorbije maanden is er op internationaal vlak heel wat in beweging als het gaat over een realistische omgang met het binnenklimaat, rekening houdend met wetenschappelijk verantwoorde collectienoden en duurzaamheid.

In een eerder blogbericht kon u al lezen over de drempelvrees die veel instellingen hebben om de richtlijnen van de Environmental Guidelines ICOM-CC and IIC Declaration en het BIZOT Green Protocol in de praktijk om te zetten. Nochtans zijn beide documenten, het ene samengesteld op basis van besprekingen tijdens congressen in 2014, het andere gepubliceerd in 2015, mijlpalen in hun vakgebied. 

Door de energiecrisis is het thema nu brandend actueel en merken we dat steeds meer musea de overstap maken. Wereldwijd versoepelen ze hun onderlinge bruikleeneisen volgens de richtlijnen opgesteld in beide documenten, die bovendien de basis vormen voor de meest recente ASHRAE-normen uit 2019.  

Klimaatdeclaratie: u ondertekent toch ook?

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland nam senior onderzoeker Bart Ankersmit het initiatief om een Nederlandstalige klimaatdeclaratie op te stellen, in samenwerking met het Nederlands en Vlaams klimaatnetwerk. Die klimaatdeclaratie werd gelanceerd tijdens het symposium Slim geregeld: ontwikkelingen van het binnenklimaat in erfgoedinstellingen, gehouden op 13 december 2022 aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Deze klimaatdeclaratie is intussen ondertekend door ICOM Nederland, ICOM België-Vlaanderen, het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), de Museumvereniging (Nederland), het Nationaal Archief (Nederland), Geregistreerd Museum (Nederland), het LCM (Landelijk Contact Museumconsulenten) Nederland, KB Nationale bibliotheek (Nederland) en door de initiatiefnemers RCE Nederland, TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) en door FARO (Vlaams klimaatnetwerk).

U vindt de klimaatdeclaratie hier terug.

We sporen u aan om eveneens deze klimaatdeclaratie te ondertekenen en in de praktijk toe te passen. Op die manier werken we samen aan een verantwoorde, duurzame omgang met het binnenklimaat in collectiebeherende instellingen (musea, archieven en erfgoedbibliotheken). Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen hierover? Of wil u de klimaatdeclaratie ondertekenen? Neem dan contact op met Anne-Cathérine Olbrechts, adviseur behoud & beheer bij FARO.

Q&A: stel uw vraag!

Bovenaan dit bericht hadden we het er al even over: op 17 januari organiseert FARO samen met enkele leden van het Vlaams klimaatnetwerk een digitaal vragenuurtje van 14 tot 16 uur over de energiecrisis en een duurzaam binnenklimaat. We geven u de gelegenheid om uw vragen te stellen aan de aanwezige consulenten preventieve conservering en ingenieurs bouwfysica die ruime ervaring hebben opgebouwd in het thema.

Wil u graag deelnemen aan deze Q&A en uw vraag voorleggen aan het expertenteam? Schrijf u dan eenvoudig in via e-mail aan Anne-Cathérine Olbrechts en stuur uw vraag of vragen door voor het einde van deze week. In de titel van uw bericht vermeldt u 'Q&A 17 januari 2023 Energiecrisis en duurzaam binnenklimaat'. Tot dan?

 

Foto: Foekje Boersma (Nationaal Archief Den Haag) tijdens het symposium 'Slim geregeld' © Agnes Vugts

Anne-Cathérine Olbrechts