Joke Schauvliege: "Erfgoed vormt de ziel van de stad"

Op maandag 5 november vond in Antwerpen het colloquium 'Duurzame creatieve steden' plaats. Zowel duurzaamheid als creativiteit zijn thema's die de laatste jaren steeds prominenter op de maatschappelijke agende kwamen te staan. Tijdens het colloquium werd hier verder over nagedacht in de context van het Vlaamse en internationale stedenbeleid. Uitgangspunt van de dag was de vaststelling dat West-Europese steden in de toekomst enkel het verschil kunnen maken en leefbaar kunnen blijven wanneer ze volop inzetten op duurzaam en creatief ondernemerschap.

Een van de sprekers op het colloquium was minister Joke Schauvliege. In haar toespraak schetste ze het belang van de creatieve en culturele industrie voor Vlaanderen en ging ze dieper in op de verschillende beleidsinstrumenten die de Vlaamse overheid creëerde om het creatieve ondernemerschap te stimuleren en blijvend te ondersteunen. Opvallend was echter ook de nadruk en het uitdrukkelijke verband dat de minister legde tussen creatief ondernemerschap, duurzaamheid en de aandacht voor materieel en immaterieel erfgoed:

"Misschien minder sexy dan design, minder hypnotiserend dan beeldende kunst, maar erfgoed is wel de ziel van een stad. Het heeft een enorm wervende kracht en wekt breed nieuwsgierigheid en interesse. [...] Meer en meer steden beseffen hoeveel potentieel er in een goede erfgoedwerking zit. [...] Ook immaterieel erfgoed heeft een toekomst naar creativiteit, duurzaamheid én economie. [...] Slimme steden – steden die duurzaam en creatief willen zijn – gaan voluit voor hun erfgoed, en creëren zo een blijvende band met hun inwoners."  

Naast de aandacht voor erfgoed benadrukte ze ook het belang van interculturaliteit in de context van een creatief en duurzaam stedenbeleid. FARO volgt deze ontwikkelingen op de voet. Zo besteden we de komende maanden extra aandacht aan 'duurzaamheid' in de context van de cultureel-erfgoedsector.  

Alexander Vander Stichele