Deze gids adviseert en ondersteunt musea bij het maken van beslissingen om objecten uit hun collectie te ontzamelen. De richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat elke ontzameling voordeel biedt voor zowel de musea, hun collecties als de stakeholders.
Na een succesvolle samenkomst in de Openbare Bibliotheek Brugge in juni is de collegagroep Handschriften van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken binnenkort te gast in de KBR te Brussel.
Op vrijdag 27 oktober komt de collegagroep Oude Drukken samen in Antwerpen. Met deze bijeenkomst wil de Vlaamse Erfgoedbibliotheken een informeel en praktijkgericht platform aanbieden voor professionals uit het werkveld.
Voor het eerst organiseert het Netwerk Cowaarderen fysieke bijeenkomsten. De spits wordt afgebeten in Den Haag (NL); de volgende bijeenkomst vindt begin 2024 in Vlaanderen plaats.
Wat is archief en hoe doet u dat: goed voor uw archief zorgen? Het AMVB snelt de Brusselse kunstensector op 18 en 25 oktober 2023 te hulp met twee gratis vormingen archiefbeheer.
Dit is de eerste van vijf sessies in het Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer. Deelname aan deze sessie is meteen ook uw toegangsticket voor het gehele Lerend netwerk, dat loopt tot juni 2024.
Dit najaar organiseren M Leuven en Z33 samen de vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’. Tijdens vijf lezingen delen curatoren en directeurs ervaringen en inzichten uit het veld, telkens vanuit een specifieke invalshoek.
Ga aan de slag om een inventaris in je kerk op te stellen.
Wat gebeurt er achter de schermen van de nationale bibliotheek? Waar zijn onze onderzoekers mee bezig en welke historische schatten worden er bewaard in de magazijnen?
Dit najaar start de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een aantal nieuwe platforms, gericht op het beheren en behouden van collecties en verzamelingen van particulieren en private organisaties. Een van die nieuwe platforms is 'Erfgoed van techniek, arbeid en zorg'.