Op 12 september 2024 organiseert Scivil opnieuw een Inspiratie- en Netwerkdag Burgerwetenschap, dit keer bij Lamot in Mechelen.
Tijdens deze cursus gaat u in twee workshops aan de slag met oral history.
Tijdens deze twee dagen ontdekt u de succesfactoren van toegankelijke erfgoedprojecten door plaatsbezoeken. Vanuit verschillende hoeken kijkt u naar projecten met erfgoedwaarde, gegidst door experts.
Op deze studiedag ontdekt u de succesfactoren die bijdragen aan het succes van toegankelijke erfgoedprojecten. Experts delen hun inzichten en verhelderen ze met boeiende cases.
Een efficiënt beheer van uw collectie staat of valt met de verantwoorde inrichting van de bewaarruimte(s). Maar wat maakt een ruimte tot een geschikt erfgoeddepot en hoe richt u ze zo praktisch en overzichtelijk mogelijk in?
Een gloednieuw kader voor cultuur- en kunsteducatie - dat is de uitkomst van de UNESCO wereldconferentie in februari 2024. Maar wat staat er in dat kader? En wat betekent dit voor het beleid en de praktijk hier in België?
De ICOM Working Group on Collections in Storage organiseert van 29 tot en met 31 oktober 2024 in Parijs een internationale conferentie over museumopslag wereldwijd.
MAPS, de onderzoeksgroep periodieke studies van de UGent, organiseert een seminarie van een halve dag over digitalisering en digitaal onderzoek.
De thema’s van allerhande erfgoedprojecten en -publicaties, het aanbod van lokale volkskundige musea en het werk van heem- en familiekundigen bewijzen het telkens weer: erfgoedwerkers hebben in hun omgang met het verleden een stevige belangstelling voor de gewone mensen en hun doen en laten. In het...
“ Le superflu, chose très nécessaire ”, schreef Voltaire in 1736 in zijn gedicht Le Mondain. Luxe is echter veel meer dan ‘gematerialiseerde overbodigheid’. Deze publicatie focust op verschillende vormen van opzichtige materiële cultuur in de Lage Landen van 1500 tot vandaag. Eerder dan voor de hand...