Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Klimaatverandering: de impact op de planeet valt niet te ontkennen. Ook voor de (internationale) erfgoedsector brengt dit grote uitdagingen met zich mee. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, het KIK en FARO sloegen eind december alvast de handen in elkaar. Deze 'Klimaatverklaring voor Erfgoedorganisaties' is het resultaat. 

De Klimaatverklaring focust zich meer in het bijzonder op de duurzame omgang met collecties. Erfgoedwerkers zijn dagelijks bezig met het creëren van 'ideale' bewaaromstandigheden voor de objecten. De hoeveelheid licht, de temperatuur, de luchtverontreiniging, 'fysieke krachten', de algemene veiligheid van objecten: met al deze factoren wordt voortdurend rekening gehouden om het risico op verval en schade te beperken. Maar dit brengt ook een zeer grote energiekost met zich mee. Een kost die voelbaar is in de portefeuille én die druk zet op het milieu en de planeet. Lees: sommige 'oplossingen' zijn niet zo duurzaam. 

Met deze Klimaatverklaring erkennen de initiatiefnemers én de vele musea en erfgoedorganisaties die intussen mee hebben ondertekend, dat we de visie op energieverbruik en 'binnenklimaat' in de organisaties dienen aan te passen. Via de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt u meer informatie. 

Jaartal
2023
PDF bijlagen