Het agonistische museum. Musea op zoek naar hun maatschappelijke rol
Het gesprek is vandaag belangrijker dan ooit. Er zijn zoveel grote thema’s die burgers, maar ook publieke instellingen zoals musea, bezighouden en waarover gepraat moet worden.
- Hoe gaan we om met migratie, racisme en dekolonisatie?
- Hoe kunnen taboe-onderwerpen zoals depressie, burn-out of andere geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar gemaakt worden?
- Hoe kijken we op een inclusieve manier naar het verleden?
- En hoe zorgen we ervoor dat de aandacht voor herinneringen aan oorlog of trauma op een evenwichtige wijze tot stand komt?
Er is nood aan reflectie, grote en kleine gedachten, en aan diepgaande conversaties over deze onderwerpen, waarbij bewust ruimte wordt gemaakt voor alle emoties die hierbij naar boven komen.
Enkele jaren geleden bleken enkele musea in Vlaanderen deze bezorgdheid te delen, en gingen In Flanders Fields Museum Ieper, Kazerne Dossin Mechelen, Museum Dr. Guislain Gent en het Red Star Line Museum Antwerpen van start met de groep Musea met een beladen thema.
Gaandeweg werd FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, betrokken voor zijn museologische expertise. Ook het AfricaMuseum Tervuren vervoegde de kerngroep. Daarnaast bleek ook het Vlaams Vredesinstituut – dat nadenkt over de betekenis van democratie – een goede gesprekspartner.
De groep musea kwam regelmatig samen en in de loop van 2019 ontstond de vraag om hun ideeën te delen met de sector. Het Groot Onderhoud, het jaarlijkse netwerkevent van de cultureel-erfgoedsector, bleek hiervoor het geknipte moment. Op 26 november 2019 had het evenement immers 'Meerstemmigheid en conflict' als thema.
De bundel die u op deze pagina kunt downloaden, is een neerslag van de lezingen die toen zijn gegeven. Alleen de tekst van Kazerne Dossin is een recente toevoeging.