Erfgoedprojecten op secundaire scholen. Een werkboek 'Buurten met erfgoed' voor de leerkracht

Buurten met erfgoed laat leerlingen kennismaken met erfgoed in de omgeving van de school. Hiertoe starten (lokale) erfgoedorganisaties een schooljaar lang een traject op samen met leerkrachten; vaak onder begeleiding van de erfgoedcel. Gezamenlijk werken ze zo een of meerdere lesactiviteit(en) uit vanuit een bepaald (lokaal relevant) thema. De koppeling van erfgoed aan leerdoelen en lesinhoud staat daarbij voorop.

De methode van Buurten met erfgoed wordt al enkele jaren succesvol toegepast in het lager onderwijs. In de schooljaren ’19-’20 en ’20-’21 startten ook een aantal piloottrajecten in secundair onderwijs. Vanuit de ervaringen met deze piloottrajecten vloeide dit Werkschrift voor leerkrachten voort, bedoeld voor leerkrachten die begeleid worden in een lokaal Buurten met erfgoed-traject en verder met erfgoed aan de slag willen.

Het Werkschrift kunt u hier downloaden, of via www.buurtenmeterfgoed.be. Op deze website vindt u ook voorbeelden van trajecten voor het lager en secundair onderwijs; andere relevante downloads, en contactinformatie wanneer u bijvoorbeeld zelf een traject wil opstarten en op zoek bent naar begeleiding. Wenst u een gedrukt exemplaar? Neem dan contact op met hildegarde.vangenechten@faro.be.

Auteur(s)
Poli Roumeliotis
Jaartal
2022
PDF bijlagen