MMMONK: Middeleeuwse Monastieke Manuscripten - Open - Netwerk - Kennis

De Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent slaan de handen in elkaar voor een ambitieus project rond hun middeleeuwse monastieke manuscripten. MMMONK, een acroniem voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten – Open – Netwerk – Kennis, wil de digitale beelden van 734 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Baafs en Sint-Pieters ontsluiten en samenbrengen in een virtuele bibliotheek en kennisplatform via het International Image Interoperability Framework (IIIF). 

Partners

Het overgrote deel van de manuscripten wordt bewaard bij de vier primaire projectpartners: de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent. De Universiteitsbibliotheek kan een indrukwekkend palmares voorleggen op vlak van digitale innovatie, terwijl de Openbare Bibliotheek een sterke traditie heeft in publiekswerking. Samen met het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent bundelen ze hun krachten en expertise om de monastieke manuscripten op een hoogwaardige en duurzame manier digitaal toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Ze worden hierbij ondersteund door uiteenlopende partners verspreid over Vlaanderen: Abdijmuseum Ten Duinen, Historische Huizen Gent, PACKED vzw, Vlaams Instituut voor Archivering, Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO vzw, Illuminare Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven), Kenniscentrum vzw (Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst van de Bourgondische Nederlanden), Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent) en het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent). 

Kostbare middeleeuwse manuscripten

De kerncollectie monastieke manuscripten bij de vier partners is grotendeels erkend als Vlaams Topstuk. De volledige collectie Duinen- en Doestmanuscripten in de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie Brugge kreeg in 2015 de status van topstuk. De Gregoriaanse manuscripten, het Liber Floridus en de 22 manuscripten van abt Raphael de Mercatellis in de Universiteitsbibliotheek Gent behoorden toe aan Sint-Baafs en zijn respectievelijk in 2007, 2008 en 2013 erkend. Het Ceremoniale Blandiniense van Sint-Pieters in de Universiteitsbibliotheek Gent en het Evangeliarium St.-Livinus van Sint-Baafs in het Bisdom Gent werden in 2008 en 2007 erkend.

Sint-Baafs (°630) en Sint-Pieters (°650-675) waren het hele Ancien Régime door de machtigste abdijen in Vlaanderen. Ten Duinen (°1127) was een van de belangrijkste cisterciënzerabdijen, op gelijke voet met Clairvaux en Fountains. Ook Ter Doest (°1174) had een verreikende culturele en religieuze uitstraling. Die status is weerspiegeld in hun uitgebreide en veelzijdige bibliotheken, die fundamentele getuigen zijn van de overdracht van cultuur en kennis in de Westerse middeleeuwen. De manuscripten, die dateren van de 7de tot 16de eeuw, zijn dan ook vaak het onderwerp van onderzoek en publicaties en worden geregeld tentoongesteld in binnen- en buitenland. 

Virtuele hereniging en kennisplatform

MMMONK zal de digitale beelden van de manuscripten toegankelijk maken via een digitale innovatie, het International Image Interoperability Framework (IIIF). Dit protocol voor ontsluiting van digitale beelden is een internationaal gedragen standaard gericht op duurzaamheid, flexibiliteit en uitwisselbaarheid van beelden via duurzame bouwstenen. Als pionier in Vlaanderen wil MMMONK hierbij een draaiboek ontwikkelen dat kan worden ingezet door andere Vlaamse erfgoedbibliotheken. Dankzij IIIF digitaliseren we de kostbare manuscripten en brengen we ze samen in een rijke virtuele bibliotheek met functionaliteiten die vernieuwend digitaal onderzoek mogelijk maken. 

Projectresultaten

Bouwstenen

In het werkpakket Bouwstenen zorgden we ervoor dat beelden en metadata van de circa 600 Mmmonk-manuscripten bij de vier kernpartners beschikbaar zijn in IIIF. Hiervoor ondernamen we de volgende acties:

  • inventarisatie fysieke toestand van circa 700 manuscripten Ten Duinen en Ter Doest in Openbare Bibliotheek Brugge en Grootseminarie Ten Duinen, als voorbereiding op digitalisatie
  • digitalisering van circa 500 manuscripten Ten Duinen en Ter Doest in Openbare Bibliotheek Brugge en Grootseminarie Ten Duinen
  • wetenschappelijke beschrijving 106 manuscripten Grootseminarie Ten Duinen
  • verrijking metadata met linked open identifiers (VIAF, wikidata)
  • ingest beelden en metadata op IIIF-servers

Presentatielaag en virtuele reconstructie

Op basis van voorbereidend onderzoek, o.a. een user survey bij potentiële IIIF-gebruikers, werden vier werven gedefinieerd: doorzoekbaarheid van IIIF-manifesten, demopresentatie van IIIF-annotaties, doorontwikkeling van een IIIF-tool voor guided viewings, sensibilisering rond hergebruik van IIIF-beelden. Het uitgangspunt bij de vier werven was steeds het verbeteren van de gebruikerservaring, een perspectief dat meer aandacht behoeft bij IIIF-ontwikkeling. In fase 3 werden deze werven gerealiseerd.

  • In samenwerking met het bedrijf Statik creëerden we een doorzoekbare catalogus met doorbladerbare beelden voor de ca. 820 Mmmonk-manuscripten. Innovatief is dat dit gebeurde op basis van aggregatie van beelden en metadata uit de IIIF-manifesten. Rond het corpus werd ruime educatieve contextualisering voorzien (bv. thematische collecties, virtuele rondleidingen, diepgaande teksten, video’s, lesmap), om het belang van de manuscripten en de collecties toe te lichten.
  • In samenwerking met Bauke van der Laan ontwikkelden we een demo-opstelling voor het gebruiksvriendelijk visualiseren van meerdere lagen informatie in een IIIF-omgeving. De testcase werd uitgewerkt op enkele folio’s van het Vlaamse Topstuk Liber Floridus. De documentatie wordt gedeeld via Github zodat de demo kan worden opgepikt door de sector.
  • In samenwerking met het bedrijf Exhibit ontwikkelden we een verbeterde versie van de guided viewing tool zodat die nu ook kan worden gebruikt voor complexe objecten (i.c. boeken) die meerdere afbeeldingen per object bevatten. Daarnaast creëerden we de mogelijkheid om YouTube-video’s te integreren. De tool is gratis online beschikbaar voor het grote publiek.
  • In samenwerking met VKC en meemoo ontwikkelden en gaven we workshops en tutorials rond het hergebruik van IIIF-beelden. De workshops staan ook gedocumenteerd op de website.

Communicatie en community

We organiseerden evenementen rond Mmmonk (bv. de studiedag rond inktvraat in de Mmmonk-manuscripten en de Mmmonk School). Ook na de afronding van fase 3 van het project staan er evenementen op het programma, zoals de feestelijke lancering van Mmmonk en van de kunsttentoonstelling (1/12/22), de Mmmonk Studiedag in de KBR (17/2/23) en de erfgoeddagtentoonstelling rond Mmmonk-manuscripten (22-23/4/23). We presenteerden het project ook tijdens lezingen op congressen en sectorevenementen, zoals de Annual IIIF Conference (online), de The Art of Reading in the Middle Ages conference (Ljubljana, Nationale Bibliotheek Slovenië), Informatie aan Zee (Oostende) en het Linked Open Data congres (Brussel, KBR), en tijdens lezingen voor Vriendenorganisaties en collega's, tijdens gastcolleges en in IIIF-workshops.

We creëerden fysieke blikvangers om naar het digitale project toe te leiden: een informatiezuil, een 3D-animatie, een tentoonstelling met hedendaagse kunst, en tijdelijke tattoos.

Partnerorganisaties

Primaire partners:

  • Openbare Bibliotheek Brugge
  • Universiteitsbibliotheek Gent
  • Grootseminarie Brugge
  • Bisdom Gent

Secundaire partners: 

  • Abdijmuseum Ten Duinen
  • Sint-Pietersabdij en Sint-Baafsabdij Gent (Historische Huizen Gent)
  • meemoo – Vlaams Instituut voor het archief
  • VEB – Vlaamse Erfgoedbibliotheek
  • FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw
  • Illuminare Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven)
  • Kenniscentrum vzw – Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst van de Bourgondische Nederlanden
  • Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent)
  • Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent)
  • European Lettering Institute
Leden stuurgroep

De stuurgroep bestaat uit de hoofdbetrokkenen van elke partnerinstelling:

Openbare Bibliotheek Brugge

  • directeur-bibliothecaris Koen Calis
  • expert digitale innovatie en ontwikkeling Katrien Deroo
  • conservator handschriften Evelien Hauwaerts
  • conservator oude drukken Ludo Vandamme
  • wetenschappelijk medewerker Birgit Ampe

Universiteitsbibliotheek Gent

  • collectiebeheerder Hendrik Defoort
  • coördinator innovatie en ontwikkeling Rosemie Callewaert
  • conservator digitale collecties Sarah Eloy

Grootseminarie Brugge

  • archivaris Céline Decottignies
  • hoofdbibliothecaris Stefaan Franco

Bisdom Gent

  • archivaris Ludo Collin

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Openbare Bibliotheek Brugge
Contactpersoon
Evelien Hauwaerts
Adres
Kuipersstraat 3
8000 Brugge
Telefoon
050 47 24 15
Financieringsbron(nen)

Vlaamse overheid via projectsubsidies 

  • Fase 1: 127.000 euro
  • Fase 2: 129.000 euro
  • Fase 3: 130.000 euro 

Andere projecten

De International Council of Museums organiseerde in Kyoto zijn driejaarlijkse General Conference. Dit is een ...

Het project ‘Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen en Brussel, 1830-heden’ werd ...

Het project vertrekt van de beroemde kaart van Brugge van Marcus Gheeraerts, een driedimensionaal stadsplan ...