Oproep JISC: Internationale enquête over verweesde werken (auteursrecht)

JISC (Joint Information Systems Committee) vraagt cultureel-erfgoedinstellingen deel te nemen aan de internationale enquête ‘In from the Cold Europa 2010’, over ‘verweesde werken’ (werken zoals foto’s of brieven waarvan de rechthebbenden onbekend of onvindbaar zijn). Doel van het onderzoek is te achterhalen hoeveel tijd, energie en geld er in de Europese publieke sector besteedt wordt aan verweesde werken. Daarnaast wordt onderzocht wat het effect van verweesde werken is op het behoud van cultureel erfgoed op internationaal niveau.

Het probleem van verweesde werken is een heet hangijzer binnen het auteursrecht en bemoeilijkt digitalisering van cultureel erfgoed. Het onderwerp staat hoog op de agenda van de Europese Commissie.

Doelgroep: Organisaties als archieven, bibliotheken, musea, universiteiten en andere publieke instellingen worden uitgenodigd de vragenlijst in te vullen. Hoewel er geen specifieke technische kennis vereist is, wordt aan deelnemers van de enquête wel relatief gedetailleerde informatie gevraagd over de (analoge en digitale) collecties van de instellingen.

De vragenlijst kan online ingevuld worden t/m vrijdag 26 februari 2010, 18.00 uur

Meer informatie: Website JISC en rapport 'In from the cold'.

Bron: DEN