Nieuwe herkenningstekens voor erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedinstellingen

Kwaliteitslabel erkend cultureel archief

Tijdens een bijeenkomst bij FARO op 24 september 2010 werden de drie nieuwe herkenningstekens voor collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties met een kwaliteitslabel officieel voorgesteld. Sinds 1996 erkent de Vlaamse overheid de kwaliteitsvolle werking van musea door het uitreiken van een kwaliteitslabel aan musea. Omdat binnen het Cultureel-erfgoeddecreet van 2008 ook culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken een kwaliteitslabel kunnen aanvragen, werd beslist drie nieuwe herkenningstekens te ontwerpen. “Er is gekozen voor zoveel mogelijk gelijkheid tussen de drie herkenningstekens in kleurgebruik, lettertype en pictogram. Elke cultureel-erfgoedorganisatie met een kwaliteitslabel zal binnenkort een nieuw muurplaatje ontvangen zodat het kwaliteitslabel voor bezoekers zichtbaar is”, aldus minister Schauvliege.

Meteen werden vrijdag een aantal nieuwe kwaliteitslabels toegekend. Het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg en het Museum Parkabdij in Leuven behalen het kwaliteitslabel als door de Vlaamse overheid erkend museum. De Conservatoriumbibliotheek Antwerpen krijgt het kwaliteitslabel als door de Vlaamse overheid erkende erfgoedbibliotheek. Het Letterenhuis in Antwerpen krijgt het kwaliteitslabel als door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling. In totaal zijn er nu 74 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties met een kwaliteitslabel, waarvan tien culturele archiefinstellingen, één erfgoedbibliotheek en 63 musea.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Door het toekennen van kwaliteitslabels draagt de Vlaamse overheid bij tot een duurzame en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedwerking, die kadert binnen een integraal en geïntegreerd cultureel-erfgoedbeleid. De cultureel-erfgoedorganisaties tonen met dit label aan dat ze hun verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed ernstig nemen. Ze oefenen de vier basisfuncties (de verzamelfunctie, de behoud- en beheerfunctie, de onderzoeksfunctie en de publieksgerichte functie) op een evenwichtige wijze uit en geven garanties op het vlak van het management. Het label creëert ook mogelijkheden voor (internationale) bruiklenen, collectiemobiliteit en informatie-uitwisseling. Hiermee neemt de Vlaamse overheid het voortouw op internationaal vlak.”

Meer info: Lijst van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties

Bekijk de drie nieuwe logo's

Bron: Agentschap Kunsten en Erfgoed