Minister Schauvliege reikt negen nieuwe kwaliteitslabels uit

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege kent aan het Stedelijk Museum Hoogstraten, de Plantentuin Universiteit Gent, het STAM, het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke, het MAS, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, het Archief OCMW Gent, het Stadsarchief Waregem en het Stadsarchief Ieper een kwaliteitslabel toe. Met het label erkent de Vlaamse overheid sinds 1996 de kwaliteitsvolle werking van erfgoedinstellingen.

Naar het voorbeeld van andere Europese landen bestaan er basisvoorwaarden waaraan een professioneel museum, zowel klein als groot, moet voldoen. “Maar in Vlaanderen gaan we nog een stap verder en kunnen naast musea ook culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken een kwaliteitslabel aanvragen. Hiermee gaan we internationaal voorop”, zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Door het toekennen van kwaliteitslabels draagt de Vlaamse overheid bij tot een duurzame en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedwerking, die kadert binnen een integraal en geïntegreerd cultureel-erfgoedbeleid. De organisaties tonen met dit label aan dat ze hun verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed ernstig nemen. Ze oefenen de vier basisfuncties (verzamelen, behouden en beheren, onderzoeken en beschikbaar stellen aan het publiek) op een evenwichtige wijze uit en geven garanties op het vlak van het management. Het label creëert ook mogelijkheden voor (internationale) bruiklenen, collectiemobiliteit en informatie-uitwisseling.

In 2012 dienden dertien organisaties een aanvraag in voor een kwaliteitslabel. Minister Schauvliege kent aan negen organisaties nu een label toe:

  • Stedelijk Museum Hoogstraten
  • Plantentuin Universiteit Gent
  • STAM Gent
  • Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke
  • MAS Antwerpen
  • Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen
  • Archief OCMW Gent
  • Stadsarchief Waregem
  • Stadsarchief Ieper


Vlaams minister van Cultuur Schauvliege: “De negen nieuwe ‘gelabelde’ organisaties worden opgenomen in het register van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties. In totaal zijn er nu 87 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, waarvan 11 culturele archiefinstellingen, 8 erfgoedbibliotheek en 68 musea. De lijst van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties is te vinden op de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed.

Bron: Persbericht minister Schauvliege