Lancering project DCA | Digitising Contemporary Art

Digitising contemporary art

Op 25 januari 2011 lanceerde de Europese Commissie samen met het DCA-consortium, 25 partners uit tien EU-lidstaten en de twee geassocieerde landen Kroatië en IJsland, het project 'Digitising Contemporary Art' (DCA). Het project wordt gecoördineerd door PACKED vzw, expertisecentrum voor digitaal erfgoed en heeft tot doel om hedendaagse kunstobjecten uit kleine tot middelgrote musea en andere kunstinstituten te digitaliseren.

In een tijdsbestek van dertig maanden zullen 21 musea en kunstinstellingen ongeveer 27.000 hedendaagse kunstwerken en 2.000 contextuele documenten digitaliseren, zodat deze beschikbaar worden voor het Europeana-portaal. Met medefinanciering van de Europese Commissie onder het CIP-ICT PSP-programma en de betrokkenheid van de 25 partners heeft het DCA-project tot doel hoogwaardige digitale reproducties te creëren en te behouden en tevens de online toegang tot deze reproducties te verzekeren. Om toekomstige soortgelijke digitaliseringsprojecten te ondersteunen, zal het project ook richtlijnen en ‘best practices’ publiceren met betrekking tot de digitalisering van hedendaagse kunst.

In de loop van juli 2013 zullen de metadata over de gedigitaliseerde items in kaart zijn gebracht, uitgebreid, gecontextualiseerd en verzameld worden voor opname in Europeana. Het DCA-project zal Europeana tevens voorzien van digitale thumbnails en links naar hoogkwalitatieve reproducties. De partnerinstellingen kunnen dit digitale materiaal dan via hun eigen websites en ook via andere kanalen beschikbaar stellen. Dit zal de algemene online-toegang tot (delen van) Europese hedendaagse kunstcollecties vereenvoudigen en de gebruikerservaring bevorderen. Tegelijkertijd zullen de digitale reproducties en metadata bijdragen aan het behoud van deze kunstwerken en contextuele documenten.

Een overzicht van de technische partners en de participerende musea en kunstinstellingen vindt u als bijlage.

Bron: PACKED vzw