Informatienamiddag immaterieel cultureel erfgoed

Op vrijdag 13 februari 2009 organiseert het agentschap Kunsten en Erfgoed in samenwerking met FARO. Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, een informatienamiddag over de UNESCO-conventie voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed (2003) en het Vlaamse reglement immaterieel cultureel erfgoed.

De “Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage” (17/10/2003) van UNESCO wordt momenteel wereldwijd uitgevoerd. In juni 2008 werd de UNESCOconventie met het goedkeuren van de operationele richtlijnen volledig geactiveerd. Net als vele andere landen en regio’s in de wereld, zet ook de Vlaamse Gemeenschap zich in om deze conventie uit te voeren en het beleid daarop te inspireren.

Net zoals in 2008, is er vanaf februari 2009 weerom een reglement van kracht dat zich op de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en op de Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO) richt. Daarnaast bereidt het agentschap Kunsten en Erfgoed een duurzaam beleid voor het immaterieel cultureel erfgoed voor.

Op vrijdag 13 februari 2009 organiseert het agentschap Kunsten en Erfgoed in samenwerking met FARO. Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, een informatiedag. Bijzondere gast is dr. Rieks Smeets. Tot 2008 was hij het hoofd van de afdeling Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Hij stond mee aan de wieg van de conventie en begeleidde het hele proces binnen UNESCO Parijs tot en met de aanvaarding van de operationele richtlijnen. Hij is wellicht de best geïnformeerde persoon op aarde over de conventie.

Op deze informatienamiddag krijgt u naast informatie over de UNESCO-conventie en het Vlaamse reglement immaterieel cultureel erfgoed ook allerlei praktische tips mee over hoe u aan de slag kan gaan en bij wie u terecht kan voor meer informatie Elke deelnemer ontvangt een informatiemap met de tekst van de conventie van 2003, de
operationele richtlijnen, het nieuwe Vlaamse reglement met bijkomende uitleg, enkele publicaties met achtergrondinformatie over de conventie en een informatiedossier met webadressen, titels van bruikbare publicaties en adressen van organisaties die hulp kunnen bieden.

Meer informatie over het programma vindt u op de kalenderpagina.

Praktisch

Auditorium De Priem, Priemstraat 51, 1000 Brussel. Een wegbeschrijving vindt u op
de website.

Deze informatienamiddag is gratis. Voor een vlot verloop van de organisatie vragen we u om u uiterlijk op 11 februari via e-mail aan te melden bij birgit.geudens@faronet.be

Studiedag
UNESCO
immaterieel erfgoed