Heemkundige eremerken uitgereikt

Eremerken Heemkunde Vlaanderen

Tijdens de Heemdag 2011, een organisatie van Heemkunde Vlaanderen, werden twee onderscheidingen uitgereikt. Het Jozef Weyns-eremerk, de hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied, ging naar Jean-Marie Lermyte uit Izegem voor zijn jarenlange inzet voor de heemkunde. Willy Versluys uit Oostende werd voor zijn inspanningen voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie beloond met het Joachim Beuckelaer-eremerk.

Het Jozef Weyns-eremerk is vernoemd naar dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Laureaat Jean-Marie Lermyte is sinds 1985 voorzitter van de Izegemse heemkring Ten Mandere. In 1995 werd Lermyte voorzitter van het West-Vlaams Verbond voor Heemkunde, in 2002 trad hij aan als ondervoorzitter van Heemkunde Vlaanderen.

Oostendenaar Willy Versluys, eigenaar van onder meer rederij Ishtar en de authentieke garnaalvissersboot ‘Crangon’, kreeg het Joachim Beuckelaer-eremerk voor zijn rol als promotor van het maritiem gastronomisch erfgoed. Versluys is bovendien de drijvende kracht achter tal van innovatieve visserijprojecten, waarbij duurzaamheid een centrale rol speelt en waarbij een ecologisch en economisch verantwoorde visserij steeds voorop worden gezet. Het Joachim Beuckelaer-eremerk verwijst naar de 16de-eeuwse Antwerpse schilder die als de ‘meester’ van vrucht en vlees, van keuken en koken wordt beschouwd.

Meer informatie over de laureaten vindt u op de website van Heemkunde Vlaanderen