Europeana verdubbelt in omvang | een oplossing voor het digitale auteursrecht ontbreekt nog

Logo EuropeanaDe omvang van Europeana, Europa's meertalige digitale bibliotheek, is sinds de lancering in november 2008 meer dan verdubbeld. Om en bij de 4,6 miljoen gedigitaliseerde boeken, kaarten, foto's, filmclips en kranten staan ter beschikking van de internetgebruiker. De Europese Commissie streeft ernaar om tegen 2010 10 miljoen gedigitaliseerde objecten te kunnen aanbieden.

De grote vooruitgang van Europeana heeft echter ook de uitdagingen en de problemen in verband met het digitaliseringsproces aan de oppervlakte gebracht. Momenteel bevat Europeana vooral gedigitaliseerde boeken die tot het publieke domein behoren en dus niet langer onder het auteursrecht vallen (dat tot 70 jaar na de dood van de auteur loopt). Om juridische redenen bevat Europeana momenteel geen werken die niet meer worden uitgegeven (ca. 90% van de boeken in de nationale Europese bibliotheken) en ook geen verweesde werken (naar schatting 10 à 20% van de collecties waarop auteursrecht rust) die wel nog auteursrechtelijk beschermd zijn maar waarvan de auteur niet bekend is.

Europees commissaris voor Informatiemaatschappij en media Viviane Reding, juicht de inspanningen van de lidstaten in Europeana toe. Toch drukt ze tegelijkertijd ook haar bezorgdheid uit over het feit dat slechts 5% van alle digitale boeken in de EU op Europeana beschikbaar is. Bovendien is bijna de helft van de gedigitaliseerde werken van Europeana uit één land afkomstig terwijl de andere lidstaten onderpresteren. Reding pleit voor een betere samenwerking om het Europese digitale wetgevingskader voor auteursrecht op orde te krijgen. 

Om al deze kwesties aan te pakken lanceerde de Commissie op 28 augustus 2009 een openbare raadpleging over de toekomst van Europeana en de digitalisering van boeken. Deze raadpleging loopt tot en met 15 november 2009.

Website Europeana

Lees het volledige persbericht