Een beeld elke dag in elke klas: VIAA lanceert het Archief voor Onderwijs

In het Jan-van-Ruusbroeckollege in Laken hebben de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Sven Gatz samen met Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) het ‘Archief voor Onderwijs’ gelanceerd. Op dit educatief webplatform kunnen alle leerkrachten uit het leerplichtonderwijs terecht voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas.

Het ‘Archief voor Onderwijs’ maakt voor hen de rijke audiovisuele collecties van de VRT vrij toegankelijk, maar zal op termijn ook tal van items bevatten van de regionale televisieomroepen en diverse cultuur- en erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Het ‘Archief voor Onderwijs’ telt ondertussen al 6.000 items over meer dan 100 thema’s.

De voorbije twee jaar doorliep het ‘Archief voor Onderwijs’ onder de noemer ‘Testbeeld’ een uitgebreide pilootfase. Op basis van veldonderzoek, bevragingen bij de doelgroep en verschillende interactieve workshops werd een online platform gebouwd. In een tweede fase selecteerden gedetacheerde leerkrachten materiaal dat kan gebruikt worden door hun collega’s in de klas. Er werd ook samenwerking gezocht met educatieve uitgeverijen, onderwijskoepels, KlasCement, Canon Cultuurcel en Mediawijs.be.

In de testfase vond reeds 15% van de scholen zijn weg naar het webplatform, dat ondertussen 6.000 video- en audioitems op maat van het onderwijs telt. Deze 6.000 items worden gradueel uitgebreid naar alle vakken en leerjaren. Vandaag is de pilootfase definitief afgerond en is het ‘Archief voor Onderwijs’ voor iedere leerkracht uit het algemeen basis- en secundair onderwijs toegankelijk. De beschikbare inhoud is ook toegankelijk voor leerkrachten in opleiding en leerkrachten van het volwassenenonderwijs.

Met ‘Het Archief voor Onderwijs’ wil VIAA het gebruik van audio en video in de klasomgeving actief stimuleren en ervoor zorgen dat een leerkracht digitale bronnen gemakkelijk en met plezier gebruikt in de klas. Het platform is gebruiksvriendelijk en telt een gevarieerd aanbod aan lesklare collecties en inspirerende actuathema’s. Ook kunnen leerkrachten zelf op tal van manieren aan de slag. Zo kan er gezocht worden op graad of vak, maar kunnen ook fragmenten ‘geknipt’ worden zodat de leerkracht enkel het beeldfragment kan tonen dat hij nodig heeft voor zijn les.

Het platform is toegankelijk voor elke leerkracht uit het leerplichtonderwijs die in het bezit is van een geldige lerarenkaart. Aanmelden kan op de website onderwijs.hetarchief.be via een automatische, kostenloze aanmeldingsprocedure op basis van het lerarenkaartnummer.

Bron: Persbericht VIAA