Dossier 'De Belgische biercultuur' ingediend bij UNESCO

De drie gemeenschappen van ons land steunen het kandidaatsdossier dat op 31 maart bij UNESCO werd ingediend om de 'Belgische biercultuur' toe te voegen aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Het dossier werd ingediend door de minister van Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap Isabelle Weykmans en geniet de steun van haar collega's van de Vlaamse en Franse gemeenschap, Joke Schauvliege en Fadila Laanan. Het dossier werd zorgvuldig voorbereid door de bevoegde culturele diensten, in samenwerking met de Federatie van Belgische Brouwers die de diversiteit van de biercultuur hoog in het vaandel voert.

Naast de Federatie van Belgische Bierbrouwers werden voorts ook o.m. de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, de Internationale Vereniging Trappist, groeperingen van zythologen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap, docenten en experten geraadpleegd.

Ook drie Vlaamse expertisecentra uit de cultureel-erfgoedsector – het Landelijk Expertisecentrum voor de Cultuur van Alledag (LECA),  het Expertisecentrum voor Technisch, Industrieel en Wetenschappelijk erfgoed (ETWIE) en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) – waren adviserend bij de dossieropmaak betrokken.

Rijke biertraditie

België telt meer dan 1.000 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld. Deze ongelofelijke verscheidenheid van kleuren, smaken en productiemethoden behoort tot de trots van ons cultureel en gastronomisch erfgoed.

Gesterkt door deze overtuiging had de Federatie van Belgische Brouwers een kandidaatsdossier ingediend voor de opname op de inventarissen voor immaterieel cultureel erfgoed die door de drie cultuurgemeenschappen afzonderlijk beheerd worden. Dat gebeurde door de Vlaamse Gemeenschap in 2011, door de Franse Gemeenschap in 2012 en door de Duitstalige Gemeenschap in 2013. De opname op de inventaris van minstens één van de drie Gemeenschappen is een voorwaarde voor het indienen van een aanvraag tot bescherming als Immaterieel Erfgoed van UNESCO.

De biercultuur in België zou dus weldra op deze UNESCO-lijst kunnen staan, samen met de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het Carnaval van Binche, de processionele reuzen (van Mons, Mechelen, Dendermonde, Brussel en Ath), de Kunst van de Valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest en de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke.

Opgelet: het product van deze voorvaderlijke immaterieel-erfgoedexpertise dient met mate en gezond verstand geproefd te worden!

Foto: Jonathan Sommereyns, FARO