630.000 euro subsidies voor projecten cultureel erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft 630.800 euro subsidies toegekend aan projecten cultureel erfgoed die starten in de eerste jaarhelft 2014. Het gaat om twaalf projecten die door de adviescommissie positief beoordeeld werden. De projectsubsidies, met de zorg voor en/of, de ontsluiting van cultureel erfgoed als doel, worden toegekend op basis van het Cultureel-erfgoeddecreet.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “De goedgekeurde projecten brengen ofwel ‘nieuw erfgoed’ in kaart, ontsluiten of borgen het ofwel doen ze dat met een actuele methodiek of techniek. Vlaanderen kan al rekenen op een dynamische culturele erfgoedwereld. Deze projectsubsidies willen precies de innovatie binnen de sector nog stimuleren.”

Internationale projecten

  • Stad Antwerpen: Plantin & Craesbeeck. Um Mundo sobre papel: livros, gravuras e mapas na era dos descobrimentos – 60.000 euro
    De organisatie van een gelijknamige tentoonstelling (eerder getoond in het Museum Plantin-Moretus) in Brazilië: in Belo Horizonte (25 februari tot 4 mei 2014) en in São Paulo (22 mei tot 31 augustus 2014). De tentoonstelling wil o.a. de invloed van de Zuid-Nederlandse beeldcultuur tonen en de internationale positionering van de Vlaamse partners en het Museum Plantin-Moretus versterken.
  • KADOC/KU Leuven: 'The Call of the Rockies'. De Native Americans en de erfenis van Pieter Jan De Smet’ – 58.000 euro
    In 2015 wil het KADOC samen met het MAS en de provincie Oost-Vlaanderen een tentoonstelling organiseren in Gent over de figuur en het erfgoed van jezuïet Pieter Jan De Smet, met neven- en randactiviteiten.
  • Provincie Oost-Vlaanderen - PAM Ename: Internationale tentoonstelling "De erfenis van Karel De Grote 814 - 2014. Eenheid en Verscheidenheid in Europa" – 40.000 euro
    Een reizende tentoonstelling i.s.m. partners uit acht andere landen rond Francia Media en de vorming van een Europese identiteit. Er zal gewerkt worden met internationale bruiklenen en 3d-modellen.


Ontwikkelingsgerichte projecten

  • Kerkwerk Multicultureel Samenleven: 'De andere' anders bekeken. Beeldvorming in de religieuze kunst: een contextuele benadering – 80.000 euro
    Dit project wil een verkenning doen van publieksgerichte religieuze kunst met de focus op de beeldvorming over andere culturen en levensbeschouwingen. De ontsluiting zal gebeuren i.s.m. tal van partners waaronder andere levensbeschouwelijke en religieuze gemeenschappen.
  • Het Roze Huis: ‘Holebipioniers. Het geheugen van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen’ – 45.000 euro
    Men wil de tijdslijn doortrekken van midden de jaren ’80 tot nu, met een sterke nadruk op ontsluiting. Een eerste fase was vooral gericht op het genereren van bronnenmateriaal.
  • Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed: Een vrijzinnig-humanistisch cultureel erfgoedforum voor Vlaanderen – 43.000 euro
    Ter ondersteuning van de fusiebeweging tussen VSAD en het Universiteitsarchief van de VUB wordt er een project gelanceerd dat een vrijzinnig cultureel erfgoedforum in het leven roept. De aanvrager wil de vrijzinnige erfgoedgemeenschap activeren door middel van een cultureel erfgoedforum.
    IJzer en Vuur vzw: ‘Naar een brandend actueel ambacht. Nieuwe impulsen voor het borgen van het kunstsmeden’ – 48.000 euro
    Het project omvat het duurzaam borgen van de overdracht van kennis en vaardigheden i.v.m. het ambacht van het kunstsmeden. Dit moet o.m. de materiële mogelijkheden om het ambacht uit te oefenen vergroten en het opleidingskader helpen professionaliseren.
  • Peter Benoitfonds: Online thematische oeuvrecatalogus van Peter Benoit – 23.000 euro
    Een oeuvrecatalogus is een cruciaal instrument voor onderzoek en uitvoering, in dit geval van een van de iconen van de Vlaamse muziek.
  • Poëziecentrum: 'Multimediaal platform voor de ontsluiting van Poëzie-erfgoed' – 40.000 euro
    Dit digitaal multimediaal platform wil het poëzie-erfgoed uit Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika verder ontsluiten, vanuit een breed samenwerkingsverband.
  • Unie van Turkse Verenigingen: 50 jaar Turkse aanwezigheid in Vlaanderen (1964-2014) – 80.000 euro
    Dit gaat om de tweede fase van het project dat focust op de verwerving van materieel en immaterieel erfgoed van Turkse migranten in Vlaanderen, sinds de komst van de eerste generatie migranten van Turkse afkomst in België midden de jaren '60 tot nu. De resultaten worden getoond via een website, een expo, een conferentie, publicaties en een documentaire.
  • Federatie van Marokkaanse Verenigingen: DAKIRA (Herinnering): 50 jaar Marokkaanse migratie (1964-2014) – 80.000 euro
    Dit project (tweede fase) wil n.a.v. het Europees jaar van de migratie (2014) en de 50ste verjaardag van de bilaterale akkoorden tussen Marokko en België het verhaal vertellen van de Marokkaanse migratie naar Vlaanderen/België en de ontwikkeling van de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen/Brussel, het betreffende cultureel erfgoed belichten en een breed publiek bij het gebeuren betrekken.


Internationale projecten die cofinanciering vereisen

  • PACKED – Expertisecentrum Digitaal Erfgoed: Europeana Space - Spaces of possibility for the creative re-use of Europeana's content – 33.800 euro
    Het doel van het project is om te experimenteren met modellen, vernieuwende toepassingen en diensten voor het creatieve hergebruik van culturele bronnen, en in het bijzonder het materiaal dat toegankelijk is via Europeana. Dit moet de weg bereiden voor een breder hergebruik van Europa’s culturele bronnen.  


Bron: Persbericht minister Schauvliege