‘De spreekwoordelijke druppel’ | Landschapstekening 2014 Adviescommissie cultureel erfgoed

Gisteren, aan het begin van de ceremonie van de uitreiking van de Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed 2013-’14, stelde de voorzitter van de Adviescommissie cultureel erfgoed de ‘landschapstekening’ voor van het via het Cultureel-erfgoeddecreet gesubsidieerde cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen. Het is een analyse van de evoluties van de voorbije vijf jaar en geeft daarnaast ook een aantal aanbevelingen voor de toekomst.

Dat cultureel-erfgoedlandschap is de voorbije vijftien jaar ingrijpend veranderd. De Vlaamse overheid speelde daarbij een belangrijke rol als facilitator. Voor de ondersteuning van cultureel-erfgoedorganisaties tonen de opeenvolgende decreten een evolutie van individuele sectoren met een eigen decretale logica, naar een consistent verhaal dat de zorg voor en de ontsluiting van het cultureel erfgoed centraal stelt. Hiervoor wordt gerekend op een uitgebreid netwerk van erfgoedactoren, bestaande uit professionele organisaties, vrijwilligersverenigingen en provincies en gemeenten.

Deze landschapstekening is gebaseerd op de bevindingen van de Adviescommissie en de kwaliteitsbeoordeling door de beoordelingscommissies over de voorbije jaren. De voorzitters en ondervoorzitters van de beoordelingscommissies maken deel uit van de Adviescommissie. Het document kreeg de betekenisvolle titel ‘De spreekwoordelijke druppel’ mee.

Op de website van Kunsten en Erfgoed vindt u de uitgebreide tekst en een samenvatting van de voornaamste bevindingen. De aanwezigen van het Groot Onderhoud, gisteren in Flagey, kregen de samenvatting mee. U vindt daarnaast elders op de FARO-site meer informatie over de laureaat van de Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed 2013-’14.

Adviescommissie Cultureel Erfgoed