Pas op, gevaarlijk erfgoed!

Ook erfgoed kan gevaarlijk zijn. Sommige materialen of objecten vormen een bedreiging voor uw gezondheid en het milieu. Zeker als u een erfgoedcollectie hebt, is het interessant om er wat meer over te weten. Daarom organiseert de erfgoedcel van Dijk92 enkele praktijkgerichte vormingen over dit thema. 

Waarom kan erfgoed gevaarlijk zijn?

De maquettes van Wieze, waarvan de daken oorspronkelijk gemaakt werden uit asbest, vormen de aanleiding van deze vorming. Asbest is een duidelijk voorbeeld van gevaarlijk erfgoed, maar de kans is groot dat ook andere objecten uit uw collectie vallen onder de noemer 'gevaarlijk erfgoed'.

Want wist u dat er vroeger soms toxische stoffen werden gebruikt bij behandeling of vervaardiging van erfgoedobjecten? Denk daarbij aan spiegels met kwik, opgezette dieren met arseen, voorwerpen behandeld met DDT en pesticiden … Voorwerpen, zoals lichtgevende wijzerplaten, kunnen ook radioactief materiaal bevatten. Andere, zoals bepaalde plastics, geven dan weer schadelijke gassen af. Ook het voorwerp op zich kan gevaarlijk zijn: denk maar aan (vuur)wapens of machines, oorlogserfgoed … Soms is een voorwerp of de omgeving aangetast door schimmels, bloed of uitwerpselen, wat ook een potentieel gevaar vormt voor onze gezondheid.

Lesgevers

De medewerkers van Object Care hebben jarenlange ervaring in het omgaan met deze potentieel gevaarlijke voorwerpen. Zij kunnen de voorwerpen herkennen, veilig hanteren en tips geven hoe ze wel veilig bruikbaar worden.

Voor wie?

Hebt u voorwerpen in de collectie waarvan u vermoedt of weet dat ze onder de term gevaarlijk erfgoed vallen? Dan is deze vormingreeks iets voor u. De vorming vertrekt vanuit de specifieke collecties van de deelnemers. Particuliere collectiebeheerders, heemkundige kringen, kerkfabrieken, geïnteresseerden met een hart voor erfgoed ...: welkom! Breng al uw vragen of gevaarlijke problemen mee. U keert terug naar huis met oplossingen, extra kennis en vooral een heleboel praktische tips.

Programma

  • Dinsdag 15 oktober 2024, 9.30 - 16.00 uur, Bib Lebbeke, polyvalente zaal | Dag 1: Herkennen van gevaarlijk erfgoed. De maquettes als praktijkvoorbeeld. Inschrijven kan t.e.m. 6 oktober.
  • Donderdag 21 november 2024 | Dag 2: Behoud en beheer van gevaarlijk erfgoed (in Baasrode, bij Object Care). De inschrijvingen worden later geopend.
  • Dinsdag 28 januari 2025 | Dag 3: Gevaren rondom erfgoed (in Dendermonde, bij de Stedelijke musea). De inschrijvingen worden later geopend.

Deelname aan alle drie de dagen is aanbevolen en leuk, maar niet noodzakelijk.

Praktische info

Begindatum
Prijs
Gratis
Meer info

Elders op FARO

De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.