Erfgoeddag 2017 was een succes. Zorg- en erfgoedsector blijken dreamteam

Bezoekers in Kasteel van Gaasbeek

587 erfgoed- en zorginstellingen vierden op zondag 23 april de 17e editie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel.

Overal in Vlaanderen bloeit de belangstelling voor cultureel erfgoed. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, woonzorgcentra, OCMW’s en hun archieven, heem- en geschiedkundige kringen hadden in 276 gemeenten een fraai aanbod, goed voor 800 gratis activiteiten. Naar schatting werden er vandaag zo’n 240.000 bezoekers geregistreerd.

Erfgoeddag doet anders kijken

Het evenement groepeert het aanbod rond een centraal thema. Dit jaar was dat ‘Zorg’. Hiermee kreeg de bezoeker veel meer dan een blik op het verleden van de zorgsector. Het gebruik van cultureel erfgoed in de zorg kent de voorbije jaren een spectaculaire toename. Met deze Erfgoeddag wil FARO, het steunpunt voor cultureel erfgoed, die resultaten belichten en erfgoed- en zorgprofessionals verder inspireren om de samenwerking (nog) inniger te maken.

Minister Sven Gatz minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel: “Deze succesvolle editie van Erfgoeddag besteedde veel aandacht aan de omgang met cultureel erfgoed in de zorg. De maatschappelijke relevantie van het evenement is duidelijk. Hiermee wilden we ook meer erfgoedprofessionals inspireren om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector. En, omgekeerd, verzorgers ook uitnodigen om het rijke potentieel van het cultureel erfgoed te ontdekken. De publieke belangstelling voor deze editie getuigt van de kracht van deze wederzijdse uitnodiging.”

Bezoeker Lene Laeveren (15 jaar): “Ik ging dit jaar op stap met mijn vriendinnen. Het was heel interessant om het thema 'Zorg' van dichtbij te beleven maar vooral om vele zorgverhalen te horen uit mijn eigen regio.”

Foto: Blinden en slechtzienden werden in het Kasteel van Gaasbeek op Erfgoeddag verwelkomd met unieke TwinVision-kaarten. Deze contrastrijke reliëftekeningen met grote letters, braille en kleur helpen blinde en slechtziende bezoekers zich in het kasteel, de binnentuin en het park te oriënteren. (c) FARO, foto: Mashid Mohadjerin

Vooruitkijken naar ...

Zondag 22 april 2018  | Thema: Kies voor erfgoed

In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag iedereen op te kiezen voor erfgoed. Maar kiezen voor erfgoed dwingt ook tot het maken van keuzes.

Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wel en wat niet wordt bijgehouden? En welk effect hebben deze selectiecriteria op hun collectievorming en -beleid? Wat maakt dat organisaties al dan niet iets bijhouden en welke factoren spelen hierin mee? Welke keuzes werden in het verleden gemaakt? En wat brengt de toekomst? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk (on)rechtstreeks met zich mee?

Daarnaast biedt dit thema de kans om ook het cultureel erfgoed over verkiezingen onder de aandacht te brengen. Hoe werden lokale verkiezingen in het verleden georganiseerd? Welke pamfletten, propagandamateriaal, affiches, beeldmateriaal is jouw archief rijk? Organiseer op Erfgoeddag een erfgoedverkiezing en laat bezoekers hun favoriete erfgoed kiezen. Plaats het cultureel erfgoed in jouw gemeente of regio op Erfgoeddag 2018 in de kijker en roep iedereen op te kiezen voor erfgoed.

Zondag 28 april 2019 | Thema: Hoe maakt u het?

Ambachten staan in de spotlights tijdens de 19e Erfgoeddageditie. Welke technieken schuilen er achter deze vaak zeldzaam geworden beroepen? Wie kent er nog een (actieve) ganzenvanger, bezembinder, touwslager, kunstsmid, klompenmaker of mandenvlechter? Zet deze witte raven in de kijker tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april 2019. Want deze mensen zijn Living Human Treasures: meesters in hun vak. Vier dit samen met hen en het publiek. Laat Erfgoeddag een moment zijn om de geschiedenis, de rijkdom en diversiteit van de technieken en vaardigheden te vieren.

Tal van culturen maakten hun thuis van Vlaanderen en Brussel en brachten vaak heel bijzondere technieken mee. Verder werpen vele interessante vragen zich op: hoe en waar werd deze kennis vroeger aangeleerd en hoe gebeurt de overdracht vandaag? Hoe kunnen ambachten écht levend gehouden worden? Bestaan er ambachten van de 21e eeuw? Is een kunstenaar ook een ambachtsman, of niet? En welke rol kunnen musea spelen in dit verhaal? Ontdek alles over de ambachtsvrouwen en -mannen op Erfgoeddag 2019.

tine vandezande
erfgoeddag
Evenement