De ene klomp is de andere niet

André en Marcel aan het woord (c) FARO

Marcel en André zijn allebei verbonden aan het Klompenmuseum Den Eik in Laakdal als klompenmaker. Beiden geven ze er demonstraties in handmatig klompen maken. André stamt uit de familie van Sam Mondelaers, tot voor kort de oudste actieve klompenmaker van ons land. André: “Het is niet enkel het klompen maken. Alles begint immers bij het hout. Daar moet heel goed over nagedacht worden. En er komt heel wat bij kijken om goede klompen te maken. Het is niet eenvoudig. Je kan dit niet leren op een paar jaar, het duurt echt heel lang vooraleer je klompen kan maken."

Maar wat weten mensen vandaag nog over klompen? Na de Tweede Wereldoorlog werden klompen vervangen door andere schoenen, waardoor ze in de vergetelheid geraakten. En ook de klompenmaker is een uitstervend ras. Het museum maakt er daarom een erezaak. van om zijn bezoekers onder te dompelen in het volledige proces van de klompenmakerij. Marcel: "Een bezoek duurt ongeveer een uur, wat overeenstemt met het maken van een klomp. Tijdens een (groeps)bezoek komen dus alle fases van het klompen maken aan bod."

Eerbetoon

Het Klompenmuseum Den Eik werd opgericht in 1988 als eerbetoon en herinnering aan de klompenmakers die in de 19e en 20e eeuw in Laakdal en omstreken de mensen van schoeisel voorzagen. Vooral de deelgemeente Vorst, waar het museum vroeger gevestigd was, was ooit een mekka van de klompennijverheid met export in de hele regio. Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke en de mechanische klompenmakerij. Naast Marcel en André zijn er nog andere vrijwilligers aan de slag die de machines bedienen. En ja, u kan er zelfs klompen kopen. Verder biedt het museum met een klompenbelevingspad plezier voor jong en oud.

En wat valt er tijdens Erfgoeddag te beleven? Op zondag 28 april kan u er uw eigen klomp pimpen of gaan kijken naar demonstraties van uiteenlopende ambachten. Welke dat zijn, verklappen we nog niet. Het volledige programma staat online vanaf 28 maart via www.erfgoeddag.be.


Foto: (c) FARO

tine vandezande
erfgoeddag
Evenement